Att anlägga en blomsteräng, Föredrag av Pratensis AB, Tisdag 12/3-13

Skrivet av den mars 30, 2013 i Allmänt, Information från möten

Företaget Pratensis AB med ägarna och utbildade biologerna Mats och Inger Runeson som har mer än 20 års erfarenhet av att producera vildängsfröer samt att anlägga och sköta ängar, var inbjudna till Ribbingsgården för att berätta om” konsten” att anlägga en blomsteräng.

FroodlingakerfroDSC_2714[1]

På bilden ovan består den stora ängen av enbart vallmo som enda färgklick förutom det gröna men Pratensis AB säljer många olika sorters fröblandningar.

 

Med sig hade Inger och Mats olika fröblandningar som ska passa olika markförhållanden samt pluggplantor av bla. Backsippa, Gullviva, Linnea och Kattfot som kan finnas i  en fin blomsteräng. Fröblandningar och plantor var till försäljning ifall medlemmar önskade köpa.

Mats och Inger odlar sina frön själva men har också kontraktodlare runtom i landet.Nästan alla deras frön är alltså av svensk härkomst och är producerade eller vildinsamlade i Sverige.

Vi fick ta del av hur man anlägger, vad man ska tänka på…

Jordmån, fukt, torka, om man vill ha 1-åriga, två-åriga eller perenna ängsväxter, när man slår ner årets växtlighet, hur man slår, lämpliga miljöer att anlägga ängsblommor i fick vi också tips om mm.

Ett förslag var att anlägga ängsblommor istället för att ha gräsmatta eller bara på en del av din tomt, enbart i pallkrage eller ev. bara i en kruka.

Medlemmarna fick också ta del av fina bilder från företagets odlingar av växter som odlades för att ta vara på dess frön som skulle säljas såsmåningom. Det var intressant att få möjlighet att ta del av hur hanteringen går till, tex. hur man rensar fröna för hand.

Pratensis är latin och betyder ”växa på äng”.

Om någon medlem vill läsa mer om Pratensis AB eller beställa frön eller plantor  så kan ni gå in på deras hemsida www.pratensis.se