Föredrag av Mikael S Andersson från Tjörns Trädgårdar

Skrivet av den februari 17, 2013 i Allmänt, Information från möten

När årsmötet hölls för Borås trädgårdssällskap den 12 Februari kom Mikael S Andersson till Ribbingsgården. Där berättade på ett livfullt och skojfriskt sätt om sitt företag Tjörns trädgårdar, om hans stora intresse för medelhavsväxter som t ex citrus, oliv och banan samt orkidéer. Mikael titulerar sig på sitt företags hemsida som Trädgårdsanläggningsmästare.

Mikael S Andersson besökte Borås Trädgårdssällskap och pratade om orchidéer och medelhavsväxter.

 

Många bilder fick vi se, bl.a. av Mikaels verksamhet som t.ex försäljning av spännande exotiska växter på Tjörns Trädgårdar, olika arbeten  som hans företag  har utfört, såsom fina anläggningsarbeten av sten och perennrabatter. Vi fick ta del av foton från  Mikaels egen tomt med häftig ljussättning utomhus och  vacker havsutsikt.

Från hans resor i Kina och Singapore fick vi se foton och lyssna på roliga berättelser.  Många bilder var från Världsorkidéutställningen som  Mikael besökte i  Singapore för 4 år sedan. Mikael är ordförande i  Svenska Orkidésällskapet.

Vi fick också se bilder från 2010 då Mikael anlade montern Kina – orkidéer på hög höjd, på Nordiska Trädgårdar, och vann gulmedalj för Bästa Idéträdgård.

Mikael berättade om skötsel av dessa  olika växter, lämnade råd om hur man kan undvika  olika sorters ohyra, hur Orkidéer som är en Epifyt  lever på svampar och bakterier som också  liksom Orkidéerna lever högt uppe i träd, samt visade många härliga bilder på dessa exotiska ” konstverk” till blommor.

Medlemmarna fick tips om att ett medel som heter Bladglans är att rekommendera, sprejar man sånt på   gröna växters blad(ej på succulenter) så håller man lättare ohyra borta. Bladglans är heller inte att rekommendera till ludna blad. Dessutom så bör man hålla sina växter rena från damm ca. 4 gånger/år tex. med en Wettex-trasa.

Orkidéer är utsökta, skira men ändå tåliga växter som enligt honom själv gärna ska glömmas bort lite då och då. ”De ska skötas om som av en man” sade han.

När de väl ska vattnas så var rådet att låta vatten rinna igenom växtens rötter i två omgångar och överflödet av vattnet ska sedan rinna av. Vattnet ska vara ljummet och kranvatten duger om det är mjukt, annars så är regnvatten att föredra.

Och när ska en Orkidé planderas om- jo när barken/mossan blivit så pass komposterad att det liknar jord – då är det dags.

Ett annorlunda råd  för växternas trivsel var att plantera  om växterna i champagnekorkar och vitmossa. Det låter som en dyr omvårdnad men det visade sig att Mikael var kompis med några restaurangägare och har några hinkar stående  i deras restaurangkök för samling av korkar.

Föredragshållarens egna inköpstips  av växter som man inte ska vara utan förutom Orkidéer är: Ljung, Citronträd, Granatäpple och Bouganvilla, den sistnämnda i andra färger än den vanliga cerise-rosa.

Medlemmarna fick också möjlighet att få svar på frågor gällande dessa växtsorter.

Mikael S Andersson fick många frågor om medelhavsväxter efter föredraget.

Intressant och roligt  var det att få ta del av Mikaels entusiasm när det gäller dessa typer av växtlighet.

För oss  medlemmar som ännu inte hunnit med att besöka Tjörns Trädgårdar kan det vara ett kommande, trevligt utflyktsmål som inte ligger alltför långt borta från oss som bor i trakterna av Borås.

Vill du titta in på hans företags hemsida så finns den på denna adress: www.tjornstradgardar.se