Frökvällen 21/2-13

Skrivet av den mars 8, 2013 i Information från möten, Kurser/Studiecirklar

En  aldeles vanlig torsdagkväll i mörka februari låg marken fortfarande vit av snö men inne på Ribbingsgården mötte 34 stycken medlemmar upp för att delta i en frökväll bestående av bl.a. information, råd och diskussioner om hur man sår och driver upp egna växter från frö. Lars-Erik och Ester var de som berättade utifrån egna erfarenheter både som yrkesverksamma inom Borås stad och från egna trädgårdar.

Vi fick tips om olika material  som kan behövas för ett gott resultat när det gäller att driva upp växter själv. Tips på budgetvarianter visades också som alternativ när lusten att så är stor men plånboken tunnare. Man kan så i både tråg för kött, askar som innehållit coktailtomater eller vindruvor mm. Många odlingsglada sår i avklippta mjölk- och juisepaket, tex. tomatplantor som önskar djupare jord passar i sådana kartonger.

Det pratades jord, vermeculit, perlit, krukor, såll och om tillvägagångssätt för att fröså.

Trots sen information om detta tillfälle som vi kallade” Frökväll” var det många av  medlemmarna som tog med sig frön för byte, att skänka bort eller till försäljning för en ringa slant till andra medlemmars glädje.

IMG_6186-kopiera-1_redigerad-1

Fröna kom från egna, andras trädgårdar eller var köpta från olika fröfirmor. Ofta är det för många frön i köpepåsar så varför inte göra någon annan glad genom att dela med sig.

Ester och Lars-Erik berättade också att frön från egna trädgårdar pollineras fritt av olika insekter som förflyttar sig från blomma till blomma och konsekvenserna kan ju bli att blommor med annat utseende än modeplantan. En ny blomma som du kanske aldrig har sett tidigare kan dyka upp bland dina frösådder och ändå vara väldigt vacker. Ett vanligt exempel på detta är tex. Akleja.

Föreningen bjöd också på fika i pausen innan lådorna med fröpåsar gick runt bland borden. Det var kul att höra och se livliga diskussioner, medlemmar som frågade andra om hur en viss växt såg ut, dess krav och förutsättningar och en hel del nöjda ansikten sågs bland medlemmarna när träffen avslutades.

Förrhoppningsvis så gjorde också en del av medlemmarna nya bekantskaper med andra medlemmar som har samma grönskande intresse.

När det gäller växter till ens trädgård så finns det ju alltid någon sort man inte ”visste att man behöver” förrän dess frön eller plantor finns tillgängliga inom räckhåll för en. Många av oss gick nog hem med fröpåsar trots att vi lovat oss själva att vi inte skulle ha med oss något hem i fröväg. Men hur står man emot?

Att se frön gro och växa, det ger en härlig känsla som inger hopp om en ny vår och sommar.

Det vore trevligt om ni som deltog i denna frökväll lämnar åsikter till de som anordnade träffen om vad ni tyckte om kvällen med dess innehåll. Vad som var bra, mindre bra och om ni saknade något. Detta för att i mesta möjliga mån tillvara ta medlemmars intressen och förbättra  om en sån här träff blir ett återkommande koncept.