Klipp till – och gör rosen glad!

Skrivet av den april 2, 2012 i Sommar

Rosa x alba 'Celestial' Foto: Ester Klerfors

Få växter är så mytomspunna som rosor. De har odlats sedan lång tid tillbaka och tillhör fortfarande de mer älskade trädgårdsväxterna. Vissa blommar under några intensiva veckor under slutet av juni och början av juli, medan andra remonterar, det vill säga att de fortsätter bilda blomknoppar och blommar under hela sommaren.

För att stimulera knoppbildningen på de remonterande rosorna är det viktigt att ”putsa” dem. Det gör man genom att klippa bort överblommade blommor. Klipp över ett blad en bit nedanför blomman, så kommer det ett nytt skott i bladvecket. Det nya skottet utvecklar så småningom blomknoppar och ger nya blommor. Om den överblommade blomman får sitta kvar lägger rosen energi på att bilda frön, istället för nya blommor, eftersom hela syftet med blomningen är att rosen ska föröka sig. Om rosen är en så kallad klaseblommande ros, ska man bara ta bort den vissna blomman, eller vänta med att putsa till dess att hela klasen av knoppar blommat färdigt.

Även engångsblommande rosor kan putsas, inte minst för att minska risken för angrepp av svampsjukdomar, som ofta får fäste när vissna kronblad faller ner och fastnar på bladverket i samband med regn.

Tänk på att det inte bildas några nypon på rosor som man har putsat. Har du valt en ros just för de vackra nyponens skull, ska du inte putsa alls, eller kanske bara lite grand.