Borås Trädgårdssällskap fick besök av Jonas Grund

 

IMG_9599 (2)

En av vårens föreläsare på besök hos Borås Trädgårdssällskap är Jonas Grund, landskapsingenjör och ägare till Stolpens plantskola utanför Kristinehamn. Stolpens plantskola driver han framgångsrikt tillsammans med sin hustru Lucia och de har specialiserat sig på  ett mer udda sortiment  med importerat plantmaterial.

Denna kväll berättade Jonas mestadels om magnolior. Arterna, 210 hittills kända, förekommer naturligt i Asien, Nord- och Sydamerika. Magnoliorna är ett mycket gammalt släkte som fanns innan bina. Blommorna utvecklades därför för att pollineras av skalbaggar.

De trivs bäst i soliga och vindskyddade lägen. Vissa arter föredrar alkalisk jord, andra sur. Arterna i mangoliasläktet är sinsemellan ganska olika varandra. Det finns både lövfällande och städsegröna magnolior, träd eller buskar.  I sitt färgglada bildspel visade Jonas vita, rosa och gula skönheter, som fick en och annan i publiken att beundrande dra djupt efter andan. För att lyckas med sin Magnolia  är idealet i Skandinavien att eliminera senvårens frostnätter. Ståndort, plantering, skötsel och mer därtill gav publiken en lärorik vårkväll som avslutades med fika och lotteri i sedvanlig ordning.

IMG_9601 (4)