Frökväll med Borås Trädgårdssällskap!

Välkommen på frökväll!

Har du börjat vårlängta? Kika på frösajterna på nätet och drömma dig bort med hjälp av trädgårdstidningar och bloggar? Du är inte ensam! Nu laddar vi i Borås Trädgårdssällskap för en frökväll i Ribbingsgården, där ni kan få tips och råd kring frösådder samt byta erfarenheter och fröer med varandra! Vi träffas tisdagen den 28 januari kl 18.00 och den som vill tar med sig fröer som han eller hon kan tänka sig att byta bort eller sälja. Det kan vara frön från prydnadsväxter för trädgården, såväl ett-, två- och fleråriga, grönsaker, örter, buskar och träd. Den som inte har några fröer är så klart välkommen ändå!

I år tänkte vi börja med att byta/köpa/sälja fröer med, av och till varandra. Allt för att den som sedan inte vill stanna på teoridelen ska kunna välja bort den. Efter fikat kör vi en praktisk och teoretisk genomgång av hur man gör när man sår. Det blir roligast om ni deltagare är aktiva – ställ gärna frågor och dela med er av era egna erfarenheter!

Så här tänkte vi att det ska fungera:

Alla deltagare gör i ordning färdiga fröpåsar (t ex kaffefilter eller andra påsar). Är fröerna ordentligt torra fungerar det med små plastpåsar, annars ska de helst ligga i påsar som andas, för att inte fröerna ska mögla och bli förstörda. Det ska finnas små zip-påsar på Staples där man kan köpa 100 stycken för under 15 kronor. Kanske har du något bra påstips? I så fall är du varmt välkommen att höra av dig, så förmedlar vi det vidare.

Skriv så mycket information på som möjligt om frösorten på påsen, t ex svenskt namn, vetenskapligt namn, om det är en perenn (flerårig), bienn (2 årig) eller annuell (1-årig) växt, färg, höjd, datum för egenplockade frön (t ex hösten 2012), samt sista utgångsdatum för köpta frön, (det som står på fröpåsen). Skriv det du vet, även om du inte har alla uppgifter! Tänk på att köpta frön inte alltid är lika färska och därmed kan ha lite lägre grobarhet, så lägg gärna i fler frön.

Märk påsarna med ditt namn och ett pris mellan noll och fem kronor. Du lägger i så många frön du vill för den prissumman, men ”taket” är fem kronor, eftersom syftet är att dela med sig av frön och glädjen som frösådderna innebär. Har du överflöd av vissa sorter – dela gärna upp det i påsar och sätt ett lågt pris eller skänk bort om du vill, istället för att kasta.

Föreningen ordnar lådor i Ribbingsgården märkta med ”perenner”, ”bienner”, ”annueller”, ”grönsaker/örter” och ”buskar/träd”. Alla lägger sina märkta påsar i rätt låda. I lådorna kan du också lägga skänkta påsar om du har med dig sådana. Sedan låter vi lådorna gå runt vid bordet, och så får var och en välja några fröpåsar per varv ur varje låda, till dess att alla valt ut de sorter de vill ha. Därefter söker varje bytare upp den vars namn står på de påsar man valt, för byte eller betalning. Föreningen ordnar namnskyltar till deltagarna.

Glöm ej ta med: Växelpengar i små valörer för att betala frön du vill köpa. Gärna mynt eftersom det kan bli betalning till fler olika personer!

Frökvällen kostar 50 kr inklusive fika.

Anmälan senast 21 januari till ester.klerfors@bornet.net eller till 0730-49 01 91

Varmt välkomna!

Borås Trädgårdssällskap