Inspiration från Storbritannien

Planteringsschema salladVar hittar man inspiration och kunskap när man precis har blivit med trädgård? Vi upptäckte snabbt att det finns så mycket mer än trädgårdsböcker och tidningar, och att internet är en fantastisk källa med alla bloggar, hemsidor och tv-program om trädgård. Samtidigt konstaterade vi också att utbudet är mer begränsat i Sverige och otroligt stort i Storbritannien, och att man blir än mer inspirerad om man får se rörliga bilder snarare än fotografier.

Tv-program

Den brittiska TV-serien Gardeners’ World blev snabbt en favorit här hemma, och vi lärde oss mycket av  få följa Monty Dons olika projekt i trädgården under en hel trädgårdssäsong. Ett stående inslag i programmet är ett besök i en känd trädgård någonstans i England. Där intervjuas gärna trädgårdsmästaren om en speciell detalj i trädgården som sedan också visas. Oftast är dessa trädgårdar s k ”National Trust properties”, d v s har donerats till och sköts numera av välgörenhetsorganisationen National Trust. En snabb sökning på webben visade att National Trust har otroligt mycket att erbjuda – alltifrån herresäten, borgar, prydnadsträdgårdar och gammaldags köksträdgårdar till naturskyddsområden – och att man är väldigt mån om att ge sina besökare all tänkbar service.

2012-07-14 RHS skylt

Gardeners’ World besöker också RHS, The Royal Horticultural Society, regelbundet. RHS är visserligen mest känd för sina olika blomsterutställningar, varav The Chelsea Flower Show är den mest berömda, men driver även fyra olika egna trädgårdar på olika platser i England, däribland Rosemoor i Devon och Wisley nära London. I dessa trädgårdar arbetar otroligt kunniga människor med många olika specialområden inom trädgård, och här bedrivs även viss utbildning.

I serien Gardening Secrets Revealed presenterade Tom Petherick fyra fantastiska trädgårdar med en särskilt spännande historia och som kan erbjuda det lilla extrat. Efter att ha sett ett program på knappt en timme om Alnwick Garden i norra England kände vi ”Wow, det här måste man ju bara få uppleva på riktigt!”, och även programmet om The Lost Gardens of Heligan fascinerade (även om vi fortfarande inte kan uttala namnet så som presentatören gör…).

Besök i verkligheten

The Alnwick garden översiktVad är då bättre än att se bra trädgårdsprogram på tv? Självklart – att åka dit och se trädgårdarna med egna ögon och uppleva den fantastiska atmosfären på plats. Därmed var det avgjort vad nästa sommarsemester skulle ägnas åt: en egen trädgårdsresa, helst till några av de platserna vi sett i tv-programmen och några andra pärlor vi upptäckt på internet med hjälp av National Trusts hemsida. Sagt och gjort! Med hjälp av internet var det faktiskt väldigt enkelt att planera och boka allt på ett smidigt sätt – och till en bråkdel av priset som researrangörer för trädgårdsresor tar för sina liknande arrangemang. Sommaren 2011 bar det av till Norra England och Skottland, där vi kunde räkna med att klimatet skulle vara väldigt likt vårt hemma. Den resan var så lyckad att vi genast bestämde oss för att göra en liknande resa till Cornwall och Devon året därpå.

 Alla trädgårdar vi har besökt är verkligen extremt besökarvänliga. Inträdet kostar visserligen en slant, men man får väldigt mycket för pengarna: bra skyltning med mycket information, tydliga kartor, bra service i form av toaletter, picknickmöjligheter och trevliga caféer (tea rooms), ibland t o m restauranger.

De allra flesta anläggningarna erbjuder också en guidad tur med någon av trädgårdsmästarna eller en annan mycket kunnig person. Bara det är väl värt pengarna! Två timmar bara flyger förbi, och man hade kunnat gå med och lyssna på guiden resten av dagen.

Vi kommer att dela med oss av våra upplevelser i form av några reseberättelser som publiceras separata här på sidan, och hoppas kunna inspirera några fler att åka på trädgårdsäventyr i Storbritannien. Och för egen del? Ja, det finns ju fler intressanta platser kvar på önskelistan – Sissinghurst Castle i Kent vore ju trevligt, t ex…

Läs mer