Massor av lökar!

Elises lökar. Elise Van Der Veer från Årjäng gästade Borås trädgårdssällskap. Hon har varit verksam i Årjäng sedan 2001, provodlat holländska lökar och har ett växthus på 900 m2. Elise visade ett fantastiskt bildspel och presenterade en lång rad lökväxter i alfabetisk ordning, fina kombinationer samt sina favoriter. Här kommer lite allmänna tips från Elise:

Krokusar finns det många varianter av! Men de sk botaniska är rådjurssäkra eftersom de tydligen smakar ill

Krokusar finns det många varianter av! Men de sk botaniska är rådjurssäkra eftersom de tydligen smakar illa!

Tidiga vårlökar är viktiga för insekterna!

Allium som blommar på sommaren vill ha en väldränerad växtplats. Allium och Camassia är fin kombination i rabatten och båda är rådjurssäkra!

Allium som blommar på sommaren vill ha en väldränerad växtplats.

Allium och Camassia är fin kombination i rabatten och båda är rådjurssäkra!

På lotterivinstbordet.
På lotterivinstbordet.

Vintergäck- och Anemonlökar bör blötläggas ett dygn innan platering för att ” väcka” lökarna.

Plantera alla lökar i god tid så att de hinner rota sig före vintervilan. Även om man har glömt sina lökar på senhösten går det att rädda dem genom att plantera i krukor, vattna och ställa ut på skyddad plats.

Plantera alla lökar i god tid så att de hinner rota sig före vintervilan. Även om man har glömt sina lökar på senhösten går det att rädda dem genom att plantera i krukor, vattna och ställ ut på skyddad plats.

Många lökväxter frösår sig gärna, t e x Kungsängslilja, men då får man rensa måttligt.
 Elises växthus på vintern.

Många lökväxter frösår sig gärna, t e x Kungsängslilja, men då får man rensa måttligt.

Intresserad  publik.
Intresserad publik.

 

Ordförande Ester Klerfors plockar "godis".
Ordförande Ester Klerfors plockar ”godis”.

 

En glad och ofta skrattande Elise.
En glad och ofta skrattande Elise.

 

Knöl av stäpplilja. En del tulpaner är mer långlivade än andra. Vissa sorter kräver mer omsorg, att de grävs upp och sidolökar tillvaratas. En del sorter är "engångs" eftersom de är så hårt framdrivna.
Knöl av stäpplilja.

En del tulpaner är mer långlivade än andra. Vissa sorter kräver mer omsorg, att de grävs upp och sidolökar tillvaratas. En del sorter är ”engångs” eftersom de är så hårt framdrivna.

Efter en fin föreläsning var många sugna på de delikata lökarna som Elise hade med sig till försäljning. Alla njöt av kaffe och god köttbullesmörgås och sedan var det dags för ett lotteri med överdådigt vinstbord! En fin kväll helt enkelt!