Pilflätningskurs 14/5-13

Kursledaren demonstrerar hur man påbörjar själva flätningen

11 entusiastiska medlemmar samlades en tisdagkväll i maj i Esters trädgård för att lära sig konsten att fläta i pil. Kursledare Christina Sjöberg från Herrljunga som flätat pil i många år och  hade med sig material från sin egen pilodling och visade oss hur man tillverkar ett konformat växtstöd i pil. Sedan var det dags för deltagarna att själva prova på att göra en egen kon – vilket visade vara mycket lättare än vad man kunde tro. Halvvägs genom kursen blev det paus i Ester och Pelles fantastiska växthus där medhavt fika och husets smaskiga kladdkaka inmundigades och det blev tillfälle att prata trädgård med varandra. Vid kursen slut, efter ca drygt 2 timmars effektivt arbete, hade alla deltagare tillverkat minst en kon att ta med sig hem till sin trädgård. Några köpte med sig material för att göra ytterligare en kon hemma.

STP63133
Fikapaus i växthuset

Pil är ett tacksamt material, och man kan tillverka mängder med användbara saker till trädgården, så som t ex väggspaljéer och pionstöd (som dock får flätas direkt i bädden där pionen finns). För alla som är nyfikna på detta rekommenderas Christina Sjöbergs bok ”Fläta i pil och andra naturmaterial”  med både bilder och förklaringar till många roliga projekt – eller så deltar man nästa gång Borås Trädgårdssällskap ordnar pilflätningskurs!

Kursdeltagarna vill rikta ett särskilt tack till vädergudarna, som såg till att morgonens busväder med hagel och bara några plusgrader byttes ut mot uppehåll, några solglimtar och lite varmare temperaturer lagom till kursens början på sena eftermiddagen.   Pilflätning är en väderberoende sysselsättning eftersom man behöver använda ett mjuk underlag som t ex en gräsmatta att kunna sticka ner stommen till sina projekt i!

Kvällens yngsta deltagare med resultatet av kvällens arbete
Kvällens yngsta deltagare med resultatet av kvällens arbete