Resa till Tonys Trädgård med Borås Trädgårdssällskap

 

IMG_4336

Besök hos vinnaren av SVT’s ”Trädgårdskampen”, Hyssna Kvarn och visningsträdgården i Hjorttorps Konst och Kuriosa i Hajom. Det hann vi med under en späckad söndagsresa i juli.

Det var ett glatt och förväntansfullt gäng som bänkade sig i bussen i Borås för att resa till Mark. Första stoppet gjordes i Egyptens Oas – en trädgård full av spännande växter skapad av Tony Johansson och hans familj. Tony är bekant som vinnare i SVT’s ”Trädgårdskampen”. Och som namnet antyder fanns det förstås en pyramid – tillägnad jordgubbar och smultron.

– Det finns lite olika versioner om varför det här området kallas för Egypten, men den vi har hört är att någon var ute och gick en dag. Han gick och gick, och när han kom hem frågade man honom var han varit så länge. Och svaret blev – jag har varit ända borta i Egypten, berättade Jenny Johansson, när hon tog emot besökarna från Borås Trädgårdssällskap.

Jenny guidade resenärerna bland magnolior, kobrakallor och andra godbitar. I trädgården finns flera stenpartier och ett område planterat med lundväxter. Det var helt naturligt då tomten omgivits av gammal granskog – men för en tid sedan höggs skogen ner, och plötsligt befann sig skuggväxterna i en soldränkt trädgård.

– Det är ju inte så det var tänkt, men det har gått ganska bra ändå, kommenterade Jenny Johansson.

I trädgården finns också en bäck, en damm med fiskar och en prunkande grönsaksavdelning med djupsängar. Många av besökarna fascinerades också av ett högt, flätat, levande pilstaket som utgör spärr för fyrfota inkräktare.

Fulla av intryck fortsatte resenärerna till Hyssna Kvarn där det serverades lunch vid ett magnifikt, om än inte helt plant, bord av en gigantisk ekplanka. Sedan gick färden vidare till Hajom och Hjorttorps Konst & Kuriosa. I den mysiga och avslappnade visningsträdgården finns en vacker damm, många fullvuxna buskar och ett växthus med en dignande vindruva. Många passade på att smaka av det medhavda eftermiddagskaffet i den lummiga miljön, innan det var dags att återvända till Borås.