The Alnwick Garden, Northumberland

I Norra England, i Northumberland, finns en riktig trädgårdspärla – The Alnwick Garden. Hade man kommit till platsen under tidigt 90-tal, skulle man ha mötts av fullständigt igenväxt och bortglömd gammal slottsträdgård där inget återstod av dess forna glans med uppvärmda växthus för ananasodling och en samling sällsynta växter. 1997 bestämde sig  grevinnan av Northumberland att väcka trädgården ur sin törnrosasömn – inte minst för att locka turister till bygden och skapa nya arbetstillfällen för människorna som tidigare förlorat sina jobb p g a mul- och klövsjukan. Hennes idé är att göra en typisk slottsträdgård fast med moderna och nyskapande inslag, och hon har tagit hjälp av de främsta experterna inom trädgårdsdesign, bröderna Wirtz från Belgien, och vattenskulptören William Pye. Förutom trädgårdsintresserade människor satsar man också stort på att få hit skolor och barnfamiljer för att få barn att upptäcka natur och trädgård.

The Alnwick garden översikt

Utdrag ur resedagboken:

Vattenskulptur
Vattenskulptur

”Äntligen – idag stod The Alnwick Garden på programmet! Strax före elva köpte vi våra biljetter, och hade hela dagen på oss att upptäcka trädgården. Vi började med att titta på ”The Serpentine Garden” och alla vattenskulpturerna inbäddade bland böljande formklippta häckar. Lyckliga barn lekte och busade bland häckarna och i vattnet – vilket är inte bara är tillåtet, utan planerat så. Man har ansträngt sig mycket för även de yngsta ska kunna upptäcka och uppleva trädgården med alla sinnen och få en naturupplevelse  att minnas. Här rekommenderas det nog att ta med ombyte för barnfamiljer som åker hit! Barnen kommer garanterat att bli blöta.

Bambulabyrint
Bambulabyrint

Precis bredvid kom man in i bambulabyrinten som var en häftig upplevelse även för vuxna. Bambun är så stor nu att den verkligen går ihop som ett tak över huvud på en. Vid ingången finns en sten med ett ordspråk ”Only the dead fish swim with the stream”, grevinnans motto för hela återuppbyggnaden av trädgården. Labyrinten ledde oss direkt i rosenträdgården med David-Austin-rosorna och en mängd olika clematis som tyvärr var rätt medtagna av de senaste dagarnas skyfall. Många rosor var överblommade och hängde, men man kunde ändå känna rosdoften. Alnwick har t o m en egen ros, som doftar väldigt gott – lite hallonaktigt, nästan.

Kl 12 kunde man gå en guidad tur med en av trädgårdsmästarna. Sympatiska Debbie visade oss trädgården översiktligt samt berättade om dess historia och lite kuriosa. Bl a har man så otroligt många häckar att det finns ett noggrant schema för beskärning så att man hinner beskära allting en gång per år förutom buxbomen som beskärs både höst och vår. Bara att beskära de gigantiska lövgångarna i avenbok sysselsätter två man i hela sex veckor, och det behövs ställningar och  för att klara av jobbet! Inne i lövgångarna känns det verkligen som att vara en grön kyrka, inklusive stora kyrkfönster – en mäktig känsla.

"The Ornamenntal Garden"
”The Ornamental Garden”

Debbie lämnade oss högst upp, i den gamla muromgärdade gamla köksträdgården som numera kallas ”The Ornamental Garden”. Här odlar man numera både perenner och lite frukt och bär i fina bäddar inramade med buxbom och med en  stor vattenbassäng i mitten. Från den stora bassängen rinner det sedan ut vatten i  fyra stensatta bäckar, en åt varje vädersträck och in mellan rabatterna.  Besökarna får gärna smaka de bär som är mogna, så vi provade oss gladeligen genom säkert 8 olika sorters hallon som var stora, fina och perfekt mogna. Det fanns även några enstaka jordgubbar att smaka på. Här hittade vi också ett perfekt picknickställe på en bänk under ett tak av klätterrosor, där vi avnjöt vår matsäck med utsikt över alla fantastiska växter och fick en massa inspiration till vår egen trädgård.

Ingången till "The Poison Garden"
Ingången till ”The Poison Garden”

Nu var det äntligen dags att besöka ”The Poison Garden”, giftträdgården.  Här finns endast giftiga växter, många dödliga, och inga besökare släpps in på egen hand i det inhägnade området, utan alla måste gå in med en guide som sedan låser porten efter en. Vissa plantor har man t o m i burar! I den första buren fanns direkt en växt vi också har i vår trädgård hemma, nämligen stormhatt. Dess rot är uppenbarligen en viktig ingrediens i en gammal trolldryck som förekommer bl a i Harry Potter-böckerna. En annan växt känd från samma serie, mandrake eller mandragora, var tyvärr nästan överblommad. Barnen i vår grupp tyckte den var väldigt spännande att se i alla fall, och visste minsann att rötterna ser ut som ett människobarn och att plantan skriker så fort man drar upp den ur jorden. Bella-donnans juice använde kvinnorna i Italien förr i världen för att förstora sina pupiller. Det var högsta mode med stora, svarta ögon – men samtidigt gjorde det att kvinnornas syn förstördes av solen! Guiden var en otroligt skicklig berättare, och vävde ihop fakta om växterna med hiskeliga historier på ett mycket underhållande sätt. Där hade jag kunnat tänka mig att gå flera timmar till!

Sista anhalten var skolträdgården ”Roots and Shoots” dit skolklasser från skolor i närheten kommer regelbundet för att lära sig om och praktisera grönsaksodling. Varje klass hade en egen stor odlingsbädd skyddad av en egendesignad fågelskrämma.

The Alnwick Garden är väl värd en resa. Det är en trädgård som har mycket att erbjuda för alla åldrar, trädgårdsintresserade eller ej. Upplevelsen går knappt inte att beskriva med ord och foton, utan måste upplevas på plats. Det finns planer på att utöka trädgården med ytterligare spännande områden i framtiden. Vi kommer definitivt att återvända till Alnwick Garden!”

Mer information på www.alnwickgarden.com.