Till minne av Åke Johansson

Det är med sorg i hjärtat vi måste berätta att vår hedersordförande Åke Johansson har gått bort, 80 år gammal. Därmed har en tongivande trädgårdsprofil tystnat i Borås.

Under många år var Åke stadsträdgårdsmästare och såg till att staden planterade många nya träd som vi kan glädjas åt i dag och många år framöver. Han målade också parker och andra stadsmiljöer med lökväxter, vår- och sommarblommor och såg till att det gröna Borås fick lov att ta plats i stadsrummet. Han var även kursledare, författare till flera böcker om park- och trädgårdskulturen i Borås och aktiv i flera föreningar.

En av dem var Borås Trädgårdssällskap, där Åke var ordförande under åren 1982-2015 och ledde föreningen under en tid då trädgårdsintresset tog fart på allvar i Sverige. Bland annat anordnades välbesökta temakvällar, föreläsningar och resor – och Åke var alltid med. Alltid kunnig, påläst och intresserad. Föreningens medlemmar lärde känna Åke som en rakryggad och ärlig människa med en lågmäld ton och en underfundig humor. En person som utstrålade en självklar pondus och en trygghet som bara den får, som vet vad han talar om.

Åke levde ensam, men älskades ändå av både en liten och en stor familj. Nu sörjs han av båda. Av familjen Tenfjord-Toftby, som representerar den lilla nära familjen, och av oss i Borås Trädgårdssällskap, som räknar oss till hans stora, utökade familj. Och av övrig släkt och många vänner.

Vila i frid Åke – vi saknar dig.