2019

BESÖKSTRÄDGÅRDAR

TRÄDGÅRDSBESÖK HOS KARIN ÖHMAN
7 SEPTEMBER 2019

En liten trädgård på en hörntomt, nyanlagd sedan 5 år tillbaka. Skuggparti på husets norra sida med hostor, lundväxter, nävor och vivor. Öster- och södersida mer bohemiskt präglade, dominans av stockrosor, lejongap och lavendel. En trevlig upplevelse.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

TRÄDGÅRDSBESÖK HOS KRISTINA NILSODEN, BRÄMHULT
18 AUGUSTI 2019

En villaträdgård i 2 delar med blandade perennrabatter och köksland, planterat buxbomklot, buskar och fruktträd. Köksträdgården innehåller drivbänkar och vanliga odlingsland.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

TRÄDGÅRDSBESÖK HOS INGER NILSSON OCH TAGE ANDERSSON, KRISTINEBERG
11 JULI 2019

Trädgården är en knappt 1000 kvm stor villaträdgård. Här finns en provensalskt inspirerad brunn med guldfiskar i mitten, stenplattor på marken och rabatter längs kanterna, en skyddad eldplats och en baddamm, köksträdgård, en vit trädgård vatten och många sittplatser i sol och skugga.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

TRÄDGÅRDSBESÖK HOS SUSANNE HULTIN
11 JUNI 2019

En övervuxen barrträdgård från 60-talet som sakta med säkert håller på att bli en färgrik, blommig familjeträdgård med mycket ätbart.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

KURSER

PILFLÄTNING AV VÄXTSTÖD
6 MAJ 2019

Kursen hölls på Fristads Folkhögskola och kursledare var Christina Sjöberg. Pilflätningen lockade 11 deltagare denna kväll.

KURS FRÖSÅDD
2 FEBRUARI 2019

Kursen innefattade både teori och praktik, om fröns olika krav, sätt att så, skola om växter, materialgenomgång och budgetförslag på material


– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

MEDLEMSMÖTEN

BORÅS TRÄDGÅRDSSÄLLSKAPS
JULMARKNAD PÅ RIBBINGSGÅRDEN
27 NOVEMBER 2019

E gemytlig kväll med Julmarknad där man kunde köpa julblommor, ost, honung och div. hantverk samt avnjuta en jultallrik. Kvällens musikunderhållning stod TONMIX för.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

MEDLEMSMÖTEN

OKTOBERMÖTE I RIBBINGSGÅRDEN
16 OKTOBER 2019

Trädgårdsmästare Johan Nilsson från Botaniska Trädgården i Göteborg vara och berättade för oss om sin resa till Himalaya. Han visade också mycket fina bilder från tiden han var på Himalayas höjder. Vi avslutade med lite fika och lotteridragning.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

HÖSTMÖTE RIBBINGGÅRDEN
11 SEPTEMBER 2019

Lena Liljestrand från Svenska Pionsällskapet var och berättade samt visade bilder på en mängd olika pioner. Man blir lite lyrisk när man ser alla dessa vackra pioner. Avslutning med lite kvällsfika och lotteridragning.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

VÅRMÖTE RIBBINGSGÅRDEN
10 APRIL 2019

Föredragshållare Simone Irvine från Läckö slott berättade och visade bilder på hur man anlägger kompost för bästa möjliga resultat. Detta medlemsmöte vara öppet för medlemmar och övriga. Vi avslutade med fika och lotteridragning.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

MEDLEMSMÖTE RRIBBINSGÅRDEN
13 MARS 2019
Anna Larsson från Västergården mellan Alingsås och Vårgårda visade bilder och berättade om hur man okulerar, planterar och sköter om rosorna. Vi bestämde också att Borås Trädgårdssällskap skulle göra besök under augusti i hennes trädgård. Avslutning med kvällens fika och lotteridragning

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

ÅRSMÖTE PÅ RIBBINGSGÅRDEN
6 FEBRUARI 2019

Årets årsmötesförhandlingar hölls på Ribbingsgården och denna dagen var gratis inträde.
Föredragshållare Ivar Edvinsson från Orkidésällskapet berättade om vilda svenska och europeiska orkidéer. Hans visade också en hel del bilder på dessa vackra blommor. Avslutning med kvällsfika och lotteridragning.

FÖR ER INFORMATION ÄR DE FLESTA VINSTERNA SKÄNKTA AV FÖRETAG OCH MEDLEMMAR. VI HAR OCKSÅ INKÖPTA VINSTER.


– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

MEDLEMSTRÄFF

MEDLEMSTRÄFF HOS INGER OCH ÅKE RINDEKRANS
10 SEPTEMBER 2019

Medlemsträff anordnades hos Inger och Åke Rindekrans i Brämhult. Träffen inleddes av Inger och Eva-Lotta Färnstrand. Deltagarna fick information om föreningens verksamhet, samt möjlighet att lära känna några andra medlemmar under kvällen.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

RESOR

JULMARKNAD BREMEN-VEGESACK
28-30 NOVEMBER 2019
UPPLEVELSERESA 3 DGR
Bussen startade i Borås och körde söderut mot färjan Helsingborg-Helsingör. Vi stannade i Helsingborg för en frukostfika. Vidare från Helsingör genom Danmark till färjan Rödby-Puttgarden. På färjan åts dagens lunch. På kvällen anlände vi till Hotell Atlantic i Vegesack nära Bremen där vi åt kvällens middag. Dag 2 frukost på hotellet sedan vidare till Julmarknaden i Bremen där vi strosade omkring för att på eftermiddagen bege oss tillbaka till Vegesack och deras lokala Julmarknad. På kvällen intogs gemensam middag på vårt hotell Atlantic. Dag 3 Frukost och samling för hemresa mot Puttgarden-Rödby genom Danmark norrut till Helsingör-Helsingborg. Det blev lite rast för fika i Sverige på vägen mot Borås. Resan hade gått bra och vi var hemma fram på kvällskvisten. Glada, trötta resenärer med stora packningar. För givetvis hade vi handlat både på Julmarknaderna och på Bordershoppingen innan vi gick på färjan i Puttgarden.

page1image43501808
Bremen

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

RESA I SAMARBETE MED BTR-RESOR OCH BORÅS TRÄDGÅRDSSÄLLSKAP 30-31 AUGUSTI 2019
ÖSTERGÖTLAND, OMBERG M.M. – RUNDRESA 2 DGR
Vi har varit på rundresa i Östergötland med omnejd under 2 dagar. 
Dag 1 – Från Borås österut mot Jönköping-Huskvarna och mot Östergötland. Fikapaus med eget kaffe vid klosterruinen i Alvastra, därefter åkte vi en rundtur med bussen och fick uppleva de vackra vyerna kring Omberg. Vi stannade vid Ellen Keys trädgård, där vi blir guidade runt både inne och ute. När turen var klar åt vi gemensam lunch på Dinners, Ödeshög. Mätta och glada fortsatte vi till Borghamns Stenförädling, familjeföretag startat 1951, med mycket stor erfarenhet av bearbetning och förädling av olika stenmaterial. De är idag specialiserede starkt inom 2 områden; kvalificerade stenhuggeriarbeten och anpassad produktion av byggnadssten. Vi fortsätter mot Vadstena och stannar förr att besöka Heliga Hjärtans kloster utanför Vadstena. Efter att blivit hemmastadda sen eftermiddag på Hotell Starby, Vadstena samlas vi för att gå ut och äta middag och se oss omkring i Vadstena eller koppla av på relaxavdelningen på hotellet.
Dag 2 – En ny dag och vidare färd mot
Botanicus Handelsträdgård, Lennart Fredriksson, Skävlinge med alla sina perenner och försäljning av dessa. Det fanns mycket fint att titta på, hitta att köpa och dessutom väldigt billigt. Färden fortsatte och vi hamnade i en stor vacker privat trädgård på 8000 m2 i Mjölby-trakten hos Olga Cederberg där vi blev bjuda på fika. Trädgården var sagolik och vi frågade om vi kunde få komma tillbaka på våren och titta när alla vårväxter hade kommit.  Vi var välkomma tillbaka. Vidare mot Jönköping och Restaurang Raggmunken där vi åt lunch. På vägen hem avslutade vi med Huskvarna fabriksmuseum och hade även tur så det var ”Fallens dag” den dagen så vi kunde bevittna detta skådespel också.
Resan var full av upplevelser och vi kom hem nöjda och trötta till Borås igen under tidig kväll.

Alvastra Klosterrin, Ellen Keys Trädgård, Borghams Stenförädling, Heliga Hjärtans Kloster, Vadstena, Botanicus Handelsträdgård, Rogslösa Kyrrkdörr, Olga Cederbergs Trädgård, Fallens Dag, Huskvarna

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

RESA TILL ANNA LARSSON ROSOR, VÄSTERGÅRDENS TRÄDGÅRD
MELLAN VÅRGÅRDA OCH ALINGSÅS
14 AUGUSTI 2019

Denna resa var en uppföljning att besöka henne efter hennes intressanta föredrag på Ribbingsgården den 13 mars. Det blev ett uppskattat besök och vacker ögonfröjd.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

WAPNÖ HEM- OCH TRÄDGÅRDSMÄSSA
24 MAJ 2019 BLEV INSTÄLLD.

Vi fick för lite anmälda till denna resa.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

PÅSKRESA TILL TYSKLAND I SAMARBETE MED BTR-RESOR
11-14 APRIL 2019
– UPPLEVELSERESA 4 DGR
Vår resa startade i Borås vidare mot Helsingborg-Helsingör, Gedser-Rostock till Stralsund och Hotell Intercity som blev platsen vi kom att bo på i 3 nätter.
Andra dagen besöktes Rostock och fick gå på egen hand på påskmarknaden, muséerna etc. Efter att ha gått där under mestadels av dagen avslutades kvällen med middag ute på staden i Stralsund. Tredje dagen gjorde vi en rundtur på Rügen. Vi stannade vid Prora museum. En jätteanläggning som Hitler hade byggt under krigstiden för sin egen personal. Vi fortsatte vidare till Binz för att få några timmar att äta och strosa omkring på stranden. Tyvärr blåste det alldeles för kraftigt så vi fick åka vidare och titta i hamnen i Sassnitz i stället. En mycket fin hamnstad med en hel del affärer och restauranger där vi också åt vår lunch. Efter hemkomsten kopplade vi av en stund för att senare ta en promenad och se oss omkring i Stralsund innan vi kom till Restaurang Hansekeler för att äta kvällens middag. Dag 4 är vi på väg mot färjan och hemåt. Innan vi gick på färjan fick vi tillfälle förr en stunds Bordershopping. Vi serverades jättegod lunch på färjan under färden. Väl iland fortsatte vi norrut genom Danmark mot Helsingör-Helsingborg. Vi kom till Borås framåt kvällen och släppte av passagerarna med mycket upplevelser och stor packning.

page1image53719648
Rostock

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

TRÄDGÅRDSGRUPPER

Växthusliv från april – september med Eva-Lotta Färnstrand. Deltagarna harr träffats i varandras växthus för att titta och utbyta erfarenheter.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Trädgårdsgruppen med Inger och Åke Rindekrans som sammankallande har träffats hemma hos varandra vid flera tillfällen under året förr att titta på varandras trädgårdar, inspireras och umgås på ett enkelt sätt.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

ÖVRIGA AKTIVITETER


INSPIRATIONSKVÄLL – JULPYSSEL
DALSJÖFORS HANDELSTRÄDGÅRD
9 DECEMBERR 2019

Vi träffades hos Dalsjöfors Handelsträdgård för att få lite inspiration inför julen. Det gjordes julkransar och julgrupper under kvällen. Personalen bjöd oss på kvällsfika. Glada och nöjda med våra skapelser åkte vi hem och tyckte det hade varit en givande kväll.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

TRÄDGÅRDSYRAN I LIMMARED
11 MAJ 2019
En medlem från Borås Trädgårdssällskap medverkade på trädgårdsyran i Limmared.
På programmet stod försäljning av växter och försök till medlemsvärvning.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

PLANERINGSMÖTE – ODLINGSGRRUPP – RAMNAPARKEN
29 MAJ 2019

Detta var ett samarbete med Borås Kulturhistoriska förening och Borås Stad avseende kulturväxter och rabatter i anslutning till Ramnaparken.
Vi har nu varit på ett planeringsmöte på Café Gästis och diskuterat hur vi skall lägga upp odlingen i Ramnaparken samt organisera en odlingsgrupp för att kunna medverka från Borås Trädgårdssällskap tillsammans med personal i Ramnaparken. Det finns en köksträdgård och en örtagård sedan försvunnen tid som man vill ha igång igen så man bl.a. kan använda grönsakerna och blommorna i Café Gästis. Det var en mysig kulturmiljö på platsen. Vi samlade idéer hur vi gemensamt skulle kunna ta hand om dessa fina parkytor, lära oss mer om odling och få tips och idéer fö den egna trädgården eller balkongen. Under kvällen bildades en odlingsgrupp som skall hjälpa till med en del sysslor i parken.
Odlingsgruppen träffades vid 3 tillfällen under året.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

INKÖPSKVÄLL HOS RÅNGEDALA HANDELSTRÄDGÅRD OCH BLOMSTERHANDEL
27 MAJ 2019
Vi träffades i Blomsteraffären och fick lite information om Handelsträdgården och de bjöd också på fika kvällen till ära. Efter fikat attackerade vi blomsterborden förr inköp.