Historik

OM FÖRENINGEN
STARTADES 1912 SOM ”BORÅS TRÄDGÅRDSMANNASÄLLSKAP” PÅ KAFÉ MANHEM I BORÅS

Borås Trädgårdssällskap har en mer än hundraårig historia. Föreningen startades 1912 som ”Borås Trädgårdsmannasällskap” på Kafé Manhem i Borås. Från början var föreningen en intresseorganisation för de yrkesverksamma i den lokala trädgårdsnäringen och hanterade frågor som rörde både odling, prissättning och fortbildning. Sällskapet hade också ett viktigt syfte i att skapa gemenskap i yrkeskåren, bland annat genom att ordna resor och utflykter åt trädgårdsmännen och deras familjer. Man anordnade också flera trädgårdsutställningar med tillresande från när och fjärran.

Med åren kom trädgårdsnäringen att förändras och i takt med att antalet yrkesverksamma minskade, fick också sällskapet allt färre medlemmar. I syfte att göra föreningen mer livskraftig, öppnades den för den trädgårdsintresserade allmänheten 1952 och bytte samma år namn till Borås Trädgårdssällskap. Verksamheten blev också allt mer utåtriktad – något som innebar ett stort uppsving för föreningens medlemstal.

Genom åren har Borås Trädgårdssällskap fortsatt att arbeta för fortbildning av trädgårdsodlare, även om de flesta numera är hobbyodlare med villaträdgårdar.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

TILL MINNE AV ÅKE JOHANSSON, ORDFÖRANDE OCH HEDERSORDFÖRANDE (34 ÅR) Publicerat 2019-05-14
Det är med sorg i hjärtat vi måste berätta att vår hedersordförande Åke Johansson har gått bort, 80 år gammal 11 maj 2019. Därmed har en tongivande trädgårdsprofil tystnat i Borås.

Under många år var Åke stadsträdgårdsmästare och såg till att staden planterade många nya träd som vi kan glädjas åt i dag och många år framöver. Han målade också parker och andra stadsmiljöer med lökväxter, vår- och sommarblommor och såg till att det gröna Borås fick lov att ta plats i stadsrummet. Han var även kursledare, författare till flera böcker om park- och trädgårdskulturen i Borås och aktiv i flera föreningar.

En av dem var Borås Trädgårdssällskap, där Åke var ordförande under åren 1982-2015 och ledde föreningen under en tid då trädgårdsintresset tog fart på allvar i Sverige. Bland annat anordnades välbesökta temakvällar, föreläsningar och resor – och Åke var alltid med. Alltid kunnig, påläst och intresserad. Föreningens medlemmar lärde känna Åke som en rakryggad och ärlig människa med en lågmäld ton och en underfundig humor. En person som utstrålade en självklar pondus och en trygghet som bara den får, som vet vad han talar om.

Åke levde ensam, men älskades ändå av både en liten och en stor familj. Nu sörjs han av båda. Av familjen Tenfjord-Toftby, som representerar den lilla nära familjen, och av oss i Borås Trädgårdssällskap, som räknar oss till hans stora, utökade familj. Och av övrig släkt och många vänner.

Vila i frid Åke – vi saknar dig.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 

105-ÅRSJUBILEUM 20 MAJ 2017
2017 20 maj, 105 års jubileum, vi börjar med besök på Jonsereds trädgård, därefter åker vi till Aspanäs Herrgård för att inta en 3-rätters Jubileumsmiddag och underhållning av Tonsteget från Uddevalla.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 

100-ÅRSJUBILEUM 7 SEPTEMBER 2012
7 september 2012, 100 års jubileum på Åhaga Borås med 3-rätters jubileumsmiddag, toastmaster Nisse Jonsson, Underhållning av Jan Wolfhagen Falkenberg, och av resekommitténs medlemmar. 

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

95-ÅRSJUBILEUM 21 APRIL 2007
21 april 2007, 95 års jubileum, vi åker till Varberg besöker bygget av gamla Socitets Restaurangen. Besök på museet på Varbergs fästning (Bockstensmannen). Jubileumsmiddag i Rikssalen Varbergs Fästning och underhållning.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 

 

90-ÅRSJUBILEUM 5 OKTOBER 2002
5 oktober 2002, 90 års jubileum, vi börjar med besök på Kungajaktsmuseet på Älgens berg, dricker kaffe på Spiskupan, Besöker Vänersborgs museum. Vi äter Nobelmiddag på Rörstrands och firar jubileet med bl a hattparad, besök av Kungen o Drottning Silvia och några ytterligare i kungafamiljen i form av medlemmar i Resekommiteén.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –