2021

RESA – JULMARKNAD ROSTOCK 3 DAGAR GICK AV STAPELN
23-25 NOVEMBER 2021

Julmarknad Rostock 3 dagar, 
avresa tisdag 23 november 2021, hemkomst torsdag 25 november
Påstigning: Borås 08.15, Kinna 08.50. Andra påstigningsplatser utmed resvägen efter överenskommelse. 

Vi åkte till Rostock via Gedser-Rostock där vi bodde mitt i centrum på hotell ”Vienna House Sonne” vid rådhusplatsen där huvuddelen av julmarknaden var, avstånd ca 30 min. En rundtur i staden hanns också med med och med en svensktalande lokalguide. Tyvärr var det några få med från vår förening denna gången.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

JULMARKNADEN 19 NOVEMBER 2021 BLEV EN TREVLIG TILLSTÄLLNING MED FÖRSÄLJNING, LOTTERI OCH UNDERHÅLLNING AV BRÖDERNA RIISE

Vi började med julförsäljningen kl. 18.00. Man kunde inhandla lite olika produkter bl. a. julblommor, honung, fårskinn, ost, senap etc. och mingla runt lite fram till 18.30.

Dagen till ära hade vi ett lotteri som bestod av julblommor, trädgårdsartiklar och lite tomtar och övrigt julpynt.

Alla verkade trivas förträffligt. När vi hade handlat satte vi oss till bords för att lyssna till Bröderna Riise som spelade mycket bra underhållningsmusik. Efter detta avnjöt vi en god jultallrik innan vi hade dragning på lotteriet och hemgång.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

MÅNDAGEN 8 NOVEMBER 2021 RIBBINGSGÅRDEN

TYVÄRR FICK VI ÅTERBUD FRÅN KNALTENS EKOLOGISKA GRÖNSAKER PÅ GRUND AV ATT HELA FAMILJEN LÅG I COVID-19 OCH VAR I KARANTÄN TROTS VACCINERING. DE ÅTERKOMMER VID ETT SENARE TILLFÄLLE.

ÅKE WIKSTRÖM FRÅN SVENSHÖGEN KOM OCH RÄDDADE SITUATIONEN SOM TUR VAR. EN MYCKET KUNNIG ODLINGSMAN NÄR DET GÄLLDE EKOLOGISK ODLING OCH VAD SOM HÄNDER I VÅRA JORDAR.

När Åke Wikström gick i pension från anställningen som forskare och lärare på Chalmers för 14 år sedan startade han företaget Hållbar hälsa. Där odlar han grönsaker som han säljer via rekoringar, webbshop, ekolådor och gårdsbutik. Foto: David Nyberg

Åke arbetar för en hållbar hälsa

Åke Wikström var sjuk i två år utan att någon förstod vad som var fel. Efter att ha fastat i tio dagar och sedan börjat äta mer grönsaker blev han snabbt frisk. Det bidrog till ett växande intresse för ekologisk odling som så småningom ledde fram till starten av företaget Hållbar hälsa i Svenshögen. 

Genom företaget Hållbar hälsa i Svenshögen som Åke driver tillsammans med sin fru Tingting Wikström har han producerat och sålt grönsaker sedan 2007. De senaste åren har han även samarbetat med grannen Gert Winkler. Tidigare har en stor del av de lokalproducerade grönsakerna levererats till ekobutikerna Bara bra mat och Fram i Göteborg.

– Men hela scenariot har förändrats nu på grund av reko. Vi började sälja via rekoringar för knappt två år sedan och nu har försäljningen där exploderat, mycket tack vare coronan tror jag, säger Åke.

– Dessutom tror jag att folk i och med coronakrisen också börjar inse hur viktigt det är att stötta lokal produktion, för att öka den svenska självförsörjningsgraden och minska beroendet av importerade livsmedel, säger han.

– Allt fler börjar förstå att man mår bättre av att äta nyskördade ekologiska grönsaker som är odlade utan gifter och konstgödning, säger Åke.

Just hälsoaspekten var också det som gjorde att han själv började intressera sig för ekologiska grönsaker i mitten på 1970-talet.

En mycket intressant föredragskväll där vi fick veta mycket om hur våra jordar fungerar och vad man behöver göra för att få dem att bära god skörd. Åke kommer tillbaka i februari och fortsätter att berätta om permakultur och lite till.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

ÅRSMÖTE TORSDAGEN 21 OKTOBER 2021 RIBBINGSGÅRDEN, BORÅS

Äntligen gick det att genomföra årsmötet. Vi var ca 38 medlemmar. Anna-Karin Schön-ordf., Ledamot-Helga Staberg avtackades på mötet. Eva-Lotta-Ledamot som flyttade till Härnösand tidigare under året avtackades då hon lämnade Fristad.
Jonas Nilsson var hos oss och berättade om lökväxter och alpina växter som bl.a. finns på Botaniska Trädgården. Föreningen bjöd på fika och det såldes lotteri med en massa fina vinster. Tack för alla skänkta vinster som föreningen får under alla möten

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – — – – – – – – – – – – – –

MEDLEMSMÖTE – JAN VINÄNG, GÖTEBORG BESÖKTE OSS
13 OKTOBER 2021 PÅ RIBBINGSGÅRDEN

Jan Vinäng berättade om örternas historia och hur länge många av dessa har funnits.
Ett 40-tal medlemmar var närvarande. På bilderna ser vi Jan, kyrkkvast eller kyrkbukett, kvanne och pepparmynta. En bråkdel av alla örter som finns.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

GÄSENERESA 1 OKTOBER 2021 – DAGSRESA

Resan i Gäsenebygden blev en trevlig tillställning. 18 tappra resenärer hade vi med oss denna gången. Vi hade hoppas på några fler men det kanske är så att pandemin fortfarande ligger lite med oss i bagaget.

Ett glatt bussgäng och dragning av lotteri i Bokskogen, Od

Denna gången rörde vi oss från Borås, Erikslundsparkeringen för vidare tur mot Fristad och Ljung för första besöket hos Gäsene Mejeri där vi fick vårt morgonfika, smaka på ostar och framför allt köpa ostar. Jörgen Lager som arbetat på Mejeriet i 40 år berättade för oss hur det går till att göra den goda osten som de har. Hanna i butiken fortsatte sedan att berätta om ostarna. Vi hade fått små burkar på bordet med smakprov av olika ostar som vi intog innan det blev dags att kasta sig in i butiken och handla. En liten tur med bussen så hamnade vi på Tingshuset och en guidad tur av Rolf Hilmersson och Ulla Wendel. De visade oss runt i denna gamla fina byggnad och berättade episoder som hade hänt under åren då man dömde personer för brott de hade begått. Vi fick också se film som var inspelad för att visa verkligheten av detta. Ljungs Handelsträdgård var nästa anhalt där vi inhandlade många fina och billiga växter. När vi hade sett över detta väntade en god lunch på Liljebackens restaurang i Annelund. Färden gick vidare mot Alboga Blommor o Jord/Alboga Choklad för besök hos dem. Också ett trevligt besök i en lite annorlunda miljö. Nu var vi kaffesugna och resan gick vidare till Crea Diem och Gerd Ljungsqvist-Persson i Od. Gerd berättade för oss om bokkaféet som hon haft i ca 20 år och att de också var Herrljunga Kommuns Turistbyrå . Vi fick kaffe och en god kaka som vi avnjöt. Det hade startat en nytt företag i en av bodarna som hette Elva Hektar (Jenny o Marcus Wiberg) där de sålde miljövänliga rengöringsmedel av alla de slag till hushållen. Mycket intressant. Nu började dagen gå mot sitt slut ock vi fortsatte till sista besöket hos Textil i Od för att se vad de hade att erbjuda. Färden gick vidare mot Bokskogen i Od där vi stannade och hade dragning på vårt lotteri med skänkta vinster. Tack till alla som hade skänkt vinster till föreningen. Nu var det dags att åka vidare mot Molla och Borås igen. Mycket hann vi och se, höra samt handla på denna turen och det kändes som resenärerna uppskattade dagsturen. Vi försökte också guida och berätta lite om omnejderna där vi åkte förbi för att visa att man inte behöver åka långt för att upptäcka mycket. Det finns mycket att göra nära Borås.

Ett stort tack till Sture (Busschauffören) och Lena på BTR-resor för att de hjälper oss med våra resor.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

HÖSTMARKNAD I SAMARBETE MED BRÄMHULTS GÅRD

Höstmarknaden på Brämhults gård den 25 september blev lite avslagen denna gången för oss i Borås Trädgårdssällskap då vi ganska snart upptäckte att det fanns alldeles för mycket andra stora höstmarknader runt omkring oss. Trots allt lyckades vi sälja lite lotter så en del av våra skänkta trädgårdsvinster överlämnades till några vinnare.
Grustorps plantskola var också på plats med försäljning av perenner.
Tack till er medlemmar som skänkte vinster till lotteriet.

Vi tappar inte modet och kommer säkert att försöka på nytt med någon eller några marknader i Brämhult under 2022.

Föreningen har en önskan att vi skall bli några flera som kommer och säljer växter, eller annat som tillhör trädgården/odling eller kommer och hjälper till lite då vi har ganska trevligt de här dagarna.

BRÄMHULTS GÅRD

– – – — – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

MEDLEMSMÖTE 8 SEPTEMBERR 2021 PÅ RIBBINGSGÅRDEN

Äntligen kunde vi träffas på Ribbingsgården för ett medlemsmöte nu när det lättat lite på pandemin. Jonas Bengtsson från Djupadals plantskola var och visade bilder på perenner från sin plantskola. Tyvärr var han grosist så vi kan inte åka och besöka honom. Det såg ut på bilderna som han hade en väldigt fin ordning på sin plantskola och med mycket perenner. Både vanliga och ovanliga förstod vi. Han förmedlade ett stort kunnande om mycket när det gällde perenner. Han hade även med sig en del fina perenner som vi fick inhandla från plantskolan. Vi var ca 50 som samlades under kvällen (Vi fick ju tyvärr inte ta in flera än 50 stycken denna gången). Vi hoppas på bättre tider nästa möte och att vi får vara fler på plats. Vi fick mycket vinster till vårt lotteri och det blev många vinnare av detta under kvällen.
Ett stort tack till alla er som skänkte vinsterna under kvällen.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

RESA MED BESÖK I MARKBYGDEN 4 SEPTEMBER 2021

Borås Trädgårdssällskap var ute på sin första resa 2021. Äntligen bar det i väg efter alla restriktioner.

Bussen utgick från Erikslundsskolan kl. 08.00 för vidare färd till Conny o Marianne Assarsson, Rydal. Vi gjorde en rundvandring bland alla fina och annorlunda träd, buskar och övriga växter för att sedan avnjuta vår morgonfika i deras trädgårdsmöbler som var utplacerade runt hela trädgården. De hade även liten försäljning av vissa växter. Tänk vad man kan samla på sig under många års trädgård.

Nästa besök var hos Berit o Göran Andersson, Rydal som hade en mycket gammal trädgård med buskar, träd och perenner. (f.d. Gunnar Krys trädgård. Gunnar hade i år fyllt 94 år och sålt trädgård med hus till detta paret. De hade haft trädgården i 6 år och förvaltat den väl. Kul att så gamla trädgårdar får leva vidare. Trädet där Berit står är lika gammalt som trädgården och finns fortfarande kvar.

Lunch på Marks Golfklubb i Örby, Kinna. God mat och fin plats.

Nu var det dags för Furets Plantskola där vi blev guidade av Annika Herdersson. Trädgården var som en skyltfönster. Där fanns otroligt mycket växter. En sådan plantskola hade man önskat att det hade fortsatt att vara öppen för försäljning i all framtid, men nu hade Annika o Bo bestämt att de skulle ägna sig åt sin egen trädgård och sluta med plantskolan. Plantskolan startades 1968 av Annikas svärfar Ingvald Herdersson och först var det en hobbyträdgård men sedan 1986 har Annika, Bo och svärmor Ella drivit denna plantskola. De har hela tiden haft inriktning på annorlunda sortiment och det har de verkligen lyckats med. Nu fanns det två privata trädgårdar att vandra runt och titta i. Trädgården hos Annika och Bo ändrar sig ständigt med nya ytor, dammar, växthus etc.



Så var det dags att ta bussen hem till Sture och Lena på BTR-resor och fika. De bodde inte långt ifrån Furet och nästa ställe vi skulle besöka. Vi hade en mycket trevlig stund på deras altan innan vi gick vidare till nästa ställe.

Sista besöket för dagen var hos Birgit o Gösta Andreasson, Örby. Många år hade de jobbat med trä- och halmslöjd men nu var det på sluttampen då åldern tar ut sin rätt. Det var nog bland de finaste halmarbeten som jag har sett och så välgjorda. Efter att vi studerat dessa arbeten grundligt var det dax att åka hem för denna gången.
Tack för en trevlig resa.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

TRÄDGÅRDSBESÖK HOS BIRGITTA OCH THOMAS BRISSMAN I FRISTAD 22 JULI 2021

Vi var inbjudna 22 juli för att få besöka Birgitta och Thomas Brissmans vackra trädgård. De flyttade till Tryvägen 2, Fristad för 6 års sedan (2015) och har sedan dess byggt upp en fantastisk trädgård. Det var ett stort nöje att gå omkring i denna fina trädgård och dessutom bli bjuden på kaffe i skuggan denna varma soliga dag.
Med lite hjälp av maskiner flyttades stenar och placerades efter Birgittas önskemål och på kort tid har trädgården vuxit upp till en prunkande trädgård med mängder av perenner, buskar och träd i välkomponerade rabatter och en liten inhägnad grönsaksodling med namnet ”Kålgården” på en skylt. Det fanns också växthus och olika uterum för umgänge på olika platser i trädgården . Trädgårdssällskapet besökte trädgården 2018 och fick nu möjlighet att komma tillbaka och se vad som hänt sedan sist.
Ett stort tack till Birgitta och Thomas för titten denna gången. Vi kommer gärna tillbaka igen.


– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

BESÖK HOS GRUSTORPS PLANTSKOLA, VARNUM 4 JULI 2021

Mimmi och Robin bjöd in oss för ett besök i deras plantskola. Tyvärr var det inte så många som hade anmält sig men några stycken var vi i alla fall.
De berättade om sin verksamhet och visade runt i plantskolan och det fanns också möjlighet att köpa växter av dem.
De hade en plantskola och planteringar som inte var speciellt vanliga och det var mycket intressant. De höll på med skogsträdgårdsodling som var lite nytt för oss. Man blandade växter bl.a. de som växte under jord och över jord. Det sparades på vissa ogräs för fjärilar och insekter. De hade även höns, bin och olika dammar. Mycket var focus på djur insekter, fjärilar och andra kryp för mångfaldens skull.

Mycket ätbara växter odlades och togs tillvara. I plantskolan fanns också fruktträd och andra speciella träd, samt en hel del perenner till salu.

Tack Mimmi och Robin.

BESÖKSTRÄDGÅRD HOS ÅKE OCH INGER RINDEKRANS, BRRÄMHULT 29 JUNI 2021

Åke och Inger hade en trädgård som var anlagd i omgångar från 1998. Mycket stenar och stenpartier fanns, liksom damm och bäck, samt en uteplats. Vi hittade många olika träd som inte finns överallt och en hel del buskar och perenner.

I ena delen av trädgården fanns också köksträdgård med grönsaker och bärbuskar. Det gick att hitta mycket att titta på så vi var där ganska länge. Man kunde gå runt flera gånger och hitta nya växter och träd som man inte sett första gången.

Tack Inger och Åke.



– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

BESÖKSTRÄDGÅRD HOS LUCJA WÄGANDER 14 JUNI 2021

Lönnebergagatan 21 Lyckebo Sjöstad Viared. Vägbeskrivning: Kör RV 40 mot Göteborg och följ skylt mot Viared V. Håll höger och ta avfart 82 Nabbamotet  och sväng höger, passera Biltema och kör längs hela Elementgatan till slutet. Vid skylt Lyckebo Sjöstad sväng vänster. Kör rakt igenom hela området rakt fram till ett stort vitt hus med svart tak.

Vi fick besöka Lucja 2017 och mycket har hänt sedan dess i hennes trädgård. Nybyggt hus från 2014 och trädgården helt nyanlagd sen dess med många perenner som rosor och clematis. Även en hel del sommarblommor och grönsaksodlingar som täcker en stor del av familjens behov.  I ett stort växthus som de byggt själva finns plats för både umgänge och odling.

Många perenner är egenhändigt sådda eller delade.

Tack Lucją.



– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

INKÖPSKVÄLL – RÅNGEDALA HANDELSTRÄDGÅRD 9 JUNI 2021

Den inställda inköpskvällen på Rångedala Handelsträdgård blev äntligen av 9 juni . Det var fortfarande full produktion av sommarblommor. Vi var ca 14 stycken nyfikna medlemmar.

Therese som är ägare av plantskolan idag berättade om rörelsen sedan starten.
1946 startades plantskolan av Ebbe och Sissie. Man började med att odla cyklamen med långa skaft och asparagus som var till försäljning på torghandel och t.ex. Epa på den tiden.
1960-1970 började man odla krukväxter. Växthusen hade byggts 1960, 1971, 1981 och var i originalskick förutom att man hade gjort lite åt taket på något av dem.
1990 startades butiken för försäljning. Tidigare hade man bara sålt till grossister.
Bertil tog så småningom över plantskolan för att driva den vidare när Ebbe och Sissie hade ledsnat. Therese tog sedan över 2006 efter att ha varit lärling hos Bertil sedan 17 år.
Therese är mycket kunnig när det gäller att odla och berättade mycket om hur hon odlade.
Detta blev en lyckad kväll och vi bestämde oss för att komma tillbaka nästa år igen.
Therese lovade också att komma och berätta om sina odlingar på vårt årsmöte i oktober.
Therese bjöd oss på 20% rabatt på det vi handlade under kvällen.

Tack Therese.


_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Vi var på en trevlig inköpskväll hos Fristads Blomsteraffär 25 maj

Tyvärr var det bara 4 medlemmar som kom. Susanne som är ägare av butiken berättade om butiken och att den startade redan 1947. Vi gick runt och tittade på alla växterna som hade väldig fin kvalitet. Susanne berättade också att de gjort en nysatsning på växter som gynnar våra bin, humlor, fåglar etc i år. Hon berättade också att de tog en hel del växter från Hammargrens i Tosseryd för att gynna närodlade leverantörer. Vi erbjöds 15 % rabatt under kvällen och tackade för en trevlig kväll.

Tack Susanne.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Vi mötte våren på Brämhults gård 17-18 april 2021 – Bildspel

Helgen 17-18 och 24-25 april hade vi några trevliga dagar på Vårmarknaden på Brämhults gård
Fint väder, trevliga människor, glada barn som satte solfröfrön, kaniner från Svenska Kaninavelsföreningen, höns från Knallebygdens rasfjäderfäförening, medlemmar som sålde sina växter, Knaltens Grönsaker lotteri, biodling och god fika på Caféet hos Jörgen. Allmän fin stämning.

Inger o Åke Rindekrans, Borås Trädgårdssällskap med försäljning av växter.

Tack Jörgen, Brämhults gård för ditt samarbete med oss

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är image-1.jpeg


_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __

FÖRSTA DIGITALA VISNINGEN FÖR BÅDE ESTER OCH BORÅS TRÄDGÅRDSSÄLLSKAP

Ester Klerfors 21 april 2021
”Min blommiga mormorsträdgård”
Den 21 april berättade Ester Klerfors digitalt om sin mormorsträdgård i Aplared. Fylld av rosor, pioner, tvååringar och perenner är den en rufsig hyllning till den romantiska trädgårdsstilen. Glöm ”less is more” – här är det blommor högt och lågt som gäller!
Vi fick se bilder, höra om trädgårdssorger så väl som glädjeämnen och veta mer om hur trädgården har vuxit fram under de 27 år som Ester och hennes man Pelle har odlat i den.
Det var första gången som något från både Ester och Borås Trädgårdssällskap visades digitalt. Detta på grund av pandemin.
Man var ju tvungen ju få se något vackert under denna tiden också.
Tack alla ni som tittade på denna digitala sändning.. och tack Ester för att du kunde genomföra visningen digitalt.

Rosenträdgården hos Ester Ester framför växthuset

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _