2021

LUCJA WÄGANDER 14 JUNI 2021

Lönnebergagatan 21 Lyckebo Sjöstad Viared. Vägbeskrivning: Kör RV 40 mot Göteborg och följ skylt mot Viared V. Håll höger och ta avfart 82 Nabbamotet  och sväng höger, passera Biltema och kör längs hela Elementgatan till slutet. Vid skylt Lyckebo Sjöstad sväng vänster. Kör rakt igenom hela området rakt fram till ett stort vitt hus med svart tak.

Vi fick besöka Lucja 2017 och mycket har hänt sedan dess i hennes trädgård. Nybyggt hus från 2014 och trädgården helt nyanlagd sen dess med många perenner som rosor och clematis. Även en hel del sommarblommor och grönsaksodlingar som täcker en stor del av familjens behov.  I ett stort växthus som de byggt själva finns plats för både umgänge och odling.

Många perenner är egenhändigt sådda eller delade.


– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

INKÖPSKVÄLL – RÅNGEDALA HANDELSTRÄDGÅRD 9 JUNI 2021

Den inställda inköpskvällen på Rångedala Handelsträdgård blev äntligen av 9 juni . Det var fortfarande full produktion av sommarblommor. Vi var ca 14 stycken nyfikna medlemmar.

Therese som är ägare av plantskolan idag berättade om rörelsen sedan starten.
1946 startades plantskolan av Ebbe och Sissie. Man började med att odla cyklamen med långa skaft och asparagus som var till försäljning på torghandel och t.ex. Epa på den tiden.
1960-1970 började man odla krukväxter. Växthusen hade byggts 1960, 1971, 1981 och var i originalskick förutom att man hade gjort lite åt taket på något av dem.
1990 startades butiken för försäljning. Tidigare hade man bara sålt till grossister.
Bertil tog så småningom över plantskolan för att driva den vidare när Ebbe och Sissie hade ledsnat. Therese tog sedan över 2006 efter att ha varit lärling hos Bertil sedan 17 år.
Therese är mycket kunnig när det gäller att odla och berättade mycket om hur hon odlade.
Detta blev en lyckad kväll och vi bestämde oss för att komma tillbaka nästa år igen.
Therese lovade också att komma och berätta om sina odlingar på vårt årsmöte i oktober.
Therese bjöd oss på 20% rabatt på det vi handlade under kvällen.


_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Vi var på en trevlig inköpskväll hos Fristads Blomsteraffär 25 maj

Tyvärr var det bara 4 medlemmar som kom. Susanne som är ägare av butiken berättade om butiken och att den startade redan 1947. Vi gick runt och tittade på alla växterna som hade väldig fin kvalitet. Susanne berättade också att de gjort en nysatsning på växter som gynnar våra bin, humlor, fåglar etc i år. Hon berättade också att de tog en hel del växter från Hammargrens i Tosseryd för att gynna närodlade leverantörer. Vi erbjöds 15 % rabatt under kvällen och tackade för en trevlig kväll.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Vi mötte våren på Brämhults gård 17-18 april 2021 – Bildspel

Helgen 17-18 och 24-25 april hade vi några trevliga dagar på Vårmarknaden på Brämhults gård
Fint väder, trevliga människor, glada barn som satte solfröfrön, kaniner från Svenska Kaninavelsföreningen, höns från Knallebygdens rasfjäderfäförening, medlemmar som sålde sina växter, Knaltens Grönsaker lotteri, biodling och god fika på Caféet hos Jörgen. Allmän fin stämning.

Inger o Åke Rindekrans, Borås Trädgårdssällskap med försäljning av växter

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är image-1.jpeg


_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __

FÖRSTA DIGITALA VISNINGEN FÖR BÅDE ESTER OCH BORÅS TRÄDGÅRDSSÄLLSKAP

Ester Klerfors 21 april 2021
”Min blommiga mormorsträdgård”
Den 21 april berättade Ester Klerfors digitalt om sin mormorsträdgård i Aplared. Fylld av rosor, pioner, tvååringar och perenner är den en rufsig hyllning till den romantiska trädgårdsstilen. Glöm ”less is more” – här är det blommor högt och lågt som gäller!
Vi fick se bilder, höra om trädgårdssorger så väl som glädjeämnen och veta mer om hur trädgården har vuxit fram under de 27 år som Ester och hennes man Pelle har odlat i den.
Det var första gången som något från både Ester och Borås Trädgårdssällskap visades digitalt. Detta på grund av pandemin.
Man var ju tvungen ju få se något vackert under denna tiden också.
Tack alla ni som tittade på denna digitala sändning..

Rosenträdgården hos Ester Ester framför växthuset

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _