2022 GENOMFÖRDA AKTIVITETER

BESÖKSTRÄDGÅRD 1 JULI 2022 KL. 17.00-20.00

hos Inka Horstman och Joakim Israelsson, Skänstadsvägen 3, Dalsjöfors

Så var det dags för säsongens sista trädgårdsbesök.

Fredagen den 1 juli mellan kl 17.00-20.00 är vi välkomna hem till Inka Horstman och Joakim Israelsson i Dalsjöfors.

Adress: Skänstadsvägen 3.

Vägbeskrivning: Kör till Dalsjöfors och fortsätt på Storgatan genom samhället. Före antikhandeln på v sida ta in v på Skänstadsvägen. Huset ligger direkt på vänster sida.

Beskrivning: Vår trädgård på 1500 kvm har vi hållit på att omvandla sedan 2010. En stor gräsmatta har blivit en trädgård med olika rum som kan upplevas med alla sinnen och där det också finns mycket att smaka på, både bär, frukt och grönsaker.

Det finns en örtspiral som ger olika örter rätt växtplats. I ett Viktorianskt växthus finns bl.a. olika sorters tomater, gurka, paprika, aubergine, melon och malaberspenat.

Planteringarna i perennarabatterna är inspirerade av cottage garden stilen och innehåller främst typiska torparväxter så att det passar husets stil och tidsålder, en trävilla från 20-talet.

Det finns också en rosrabatt, en berså av bambu, en snittblomsrabatt och en liten damm.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

KURS – ÖRTODLING FOKUS HUDVÅRD VID TVÅ TILLFÄLLEN 20 JUNI OCH 10 OKTOBER

Hur använder du dina örter på bästa sätt? Vilka örter trivs var och hur bör de skötas och vad kan jag göra med dem. Detta går vi igenom på första träffen. Vi får också lära oss om olika oljor. Träff nummer tvår är efter sommaren och då går vi igenom hur kryddoljorna ska användas för att göra egen salva eller lotion. Vi kommer praktiskt göra en hudsalva med ringblomsolja och lavendelolja som utöver att den luktar gott – är perfekt för att hålla fästingar och myggor borta. Möjlighet att köpa olika kryddväxter till förmånligt pris. Inga förkunskaper behövs. Plats: Studieförbundet Vuxenskolan. Kursavgift 995 kr medlemmar 845 kr. Minsta deltagarantal 10 st. Max 25 st. Anmälan senast 6 juni till Studieförbundet Vuxenskolan, Spetsen, Borås, telefon 0771-502020, www.sv.se/avdelningar/sv-sjuharad/kurser

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

BESÖKSTRÄDGÅRD 11 JUNI KL. 10.00-14.00

hos Kajsa Zander Person, Hornsgatan 37, Borås

Vägbeskrivning: Kör Kungsleden och sväng in Järnvägsgatan mot Döbelnsgatan. Fortsätt framåt och sväng sedan till vänster på Brahegatan och första gatan till höger som är Hornsgatan.

Beskriving: Vår köksträdgård på Hornsgatan anlades hösten 2021 direkt på gräsmattan utanför hyreshuset där vi bor. Vi har fått lov av värden att använda gräsmattan på framsidan till odling och ser fram emot att låta bäddarna växa fram och så småningom i vår och sommar ge skörd. Säsongen 2022 blir ren period av lärande och testande, ambitionen är att skapa en köksträdgård som kan ge oss mycket mat, platseffektivt, på en yta som kanske inte från början sågs som mer än en trist gräsmatta i mängden. Vi vill liksom åt känslan av att bo i villa med trädgård att odla i, fast vi bor i hyresrätt. Vår plan är att vara noggranna med hur vi använder resurserna, tillämpa täckodling, vattna så lite som möjligt och att inte använda några gifter. Vi har egna bin i anslutning till odlingen och vill att de ska ha det bra.
Välkomna!

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

BESÖKSTRÄDGÅRD 11 JUNI KL. 10.00-14.00

hos Anna-Karin Schön, Sjöviksgatan 8, Borås

Vägbeskrivning: Kör förbi Borås Arena mot Sjöbo. Ta Gamla Fristadsvägen och kör igenom Sjöbo. I kurvan vid södra Öresjö, ta till höger in på Sjöviksgatan.

Beskrivning: Min trädgård har ingen speciell stil, är varken gammal eller ny men har förändrats mycket de senaste åren. Här finns ett eget byggt växthus av gamla fönster, köksträdgård och pergola. Vatten i form av en liten ”bäck” och ett litet vattenblänk med näckros och iris. Rabatterna är blandade med många hostor, rhododendron, rosenbuskar, rosentorn m.m. Välkomna!

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

BESÖKSTRÄDGÅRD 7 JUNI KL. 16.00-20.00

hos Maria Hagiwara, Näraboliden 7, Hökerum.

Vägbeskrivning: Kör riksväg 40 mot Ulricehamn. Ta av avfarten mot Hökerum, och kör mot samhället. Ta höger in på Allévägen och sedan vänster in på Näraboliden.

Beskrivning: En platt villaträdgård på 1000 m2. Buskar, träd och rabatter finns för nöjes skull och tanken är ett lugnt uttryck med många gröna nyanser. Marktäckare är en stor favorit, inte minst för att hålla ogräset borta. Här finns även köksträdgård, växthus och en akvaponisk anläggning för självhushållets skull. Välkomna!

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

INSPIRATIONSKVÄLL FÖR EN GRUPP MEDLEMMAR 1 JUNI HOS INGER NILSSON OCH TAGE ANDERSSON

Inger och Tage bor vid Kristineberg-Göta och jag kunde aldrig drömma om att det fanns så mycket fina hus och trädgårdar där uppe i backarna. De hade en mycket vacker och speciell trädgård med mycket olika typer av växter, terasse, fikahörn och en bassäng. Det tog en bra stund att titta över allt. Tack Inger och Tage för att vi fick komma och få lite inspiration.

KURS – ÖRTODLING FOKUS KRYDDBLANDNINGAR VID TVÅ TILLFÄLLEN 31 MAJ OCH 22 AUGUSTI

Susanne Hultin var vår kursledare hos Vuxenskolan i Borås. Vi fick lära oss mycket om örter. Susanne hade ett stort kunnande och var mycket duktig på att hålla kursen. Vi fick vet hur man bör plantera sina örter och hur man kan ta tillvara dem i matlagningen och till mycket annat. Denna kursen kommer att fortsätta i augusti då vi skall lära oss mera om att ta hand om kryddväxterna. Tack Susanne för ditt stora engagemang. Susanne bjöd oss också på fika som kom från naturren och det var lite spännande.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

BESÖKSTRÄDGÅRD 31 MAJ KL. 14.00-18.00

hos Britt-Marie o Sven-Åke Johansson, Spireavägen 1, Fristad.

Beskrivning: Trädgården hade två etage p.g.a. berg. Den var lummig, doftande och hade något som blommar från mars till oktober, mest vanliga perenner. De hade en liten ”engelsk rabatt” anlagd 2017 efter en resa i engelska trädgårdar. Blommorna går i blått, vitt och rosa. En liten ”fransk slänt” anlagd 2010 går i blått rött och vitt. En ny entrérabatt innehöll doftpioner, rosor, grekvädd, blå geranium, vit rhododendron, lavendel m.m. Den doftande azaléahörna lyste upp! På baksidan hade de ”gröna rummet” där gröna barrväxter samt rhododendron som ramade in träterrassen och en liten damm. Bakom rhododendronen fanns rosengömman med honungsrosen Helena bl.a. Ena kortsidan består av berg och i en spricka har de planterat en doftande Kosterazaléa. På andra sidan har de bevarat naturen, som de kallar för gläntan,. Där finns bl.a. två vildaplar. Tack Britt-Marie och Sven-Åke för den trevliga vandringen i er trädgård.


– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

INKÖPSKVÄLL HOS FRISTADS BLOMSTERAFFÄR, FRISTAD 24 MAJ KL. 18.00

Vi var inbjudna till Fristads Blomsteraffär för att både titta på alla vackra sommarblommor och även handla det vi behövde till rabatterat pris. Susanne i affären tog att med oss på en rundvandring och bjöd oss på fika. Vi träffades i Blomsteraffären kl. 18.00. Tyvärr var vi inte så många denna gången som var där.


– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

VÅRMARKNAD I SAMARBETE MED BRÄMHULTS GÅRD
SÖNDAGEN 22 MAJ KL. 11.00 – 15.00.

En trevlig dag på Brämhults Gård med försäljning av växter och lite andra varor. Borås Trädgårdssällskap hade även tipspromenad för både barn och vuxna, fiskdam och lotteri. Det var inte så mycket folk som kom och besökte oss denna dagen då det var mycket som tydligen korsade vårt evenemang. Det fanns höns att titta på från Knallebygdens rasförening och Kaniner från Kaninsällskapet. De som sålde under dagen var Grustorps Plantskola, Fitline, Fridas Blomster, Honung från Tämta, CC’s Havtorns Delikatesser, Rångedala Handelsträdgård, Jenny Ingmars med gjutna smycken, Pia Börjesson berättar om biodling. Tack Jörgen för att vi fick vara hos dig och tack alla som ställde upp för Brämhults Gård och Borås Trädgårdssällskap


– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

INKÖPSRESA ÖSTERGÖTLAND 1 DAG SÖNDAGEN 15 MAJ 2022

Första stoppet var vid Alvastra klosterruin där vi intog vårt förmiddagsfika som Sture och Lena bjöd på. En rundtur på Omberg och vidare färd till Botanicus och Lennart Fredriksson för inköp av växter. Efter lunchen på Mjölby Golfklubbs Restaurang gick färden vidare till Olga Cederbergs vackra trädgård. Dit kan man åka vid olika tillfällen då hon har en blommande trädgård under hela säsongen.

Bottanicus och Olga Cederbergs trädgård


– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

KURS – STICKLINGSFÖRÖKNING VID 2 TILLFÄLLEN.
FÖRSTA GÅNGEN 11 MAJ 2022 KL. 17.30, STUDIEFÖRBUNDET VUXENSKOLAN, BORÅS

Första sticklingsförökningskursen har gått av stapeln och vi fick lära oss att ta sticklingar från grenarna och plantera dem. Edor Josefsson lärde oss tekniken hur man gör så får vi se om vi kommer att lyckas när vi försöker själva. Denna kursen var en gång till då vi var inbjudna till Edor och Birgit och titta på deras trädgård och även få sticklingar att experimentera med. Edor är en bra lärare för detta ändamål då han har hållit på med detta under många år. Tack Edor och Birgit för den trevliga kvällen och det goda fikat.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

RESAN TILL HOLLAND – UPPLEVELSERESA 6 DAGAR. 29 APRIL TILL 4 MAJ 2022

Trädgårdssällskapet har varit på en mycket trevlig Jubileumsresa till Holland.

Vi startade 06.30 på morgonen 29 april för vidare upphämtning och färd mot Holland via Helsingborg-Helsingör genom Danmark mot Rödby och Puttgarden för att senare under dagen övernatta i Tyskland. Vi fick avnjuta en god middag på hotellet efter att ha blivit lite försenade för trafikens skull. Nästa morgon var det upp tidigt och vidare färd mot Holland. På väg mot vårt bokade hotell i Holland stannande vi på vägen för att titta på ”Orchideeen Hoeve”. En stor anläggning med orchidéer, mycket andra växter, fiskar, papegojor, fjärilar och en innergård med olika ljuvliga fåglar bl.a. flamingo och storkar. Där fanns även andra djur att titta på. När vi var klara med detta hus åkte vi vidare mot Flevooland och Hilversum ca 1 timma kvar till vårt hotell.

1 maj var det dags att ge sig ut i Holland. Vi började med ”Keukenhof” under förmiddagen för att senare på eftermiddagen ta en tur på Amsterdams kanaler. Innan vi vände hemåt gjorde vi ett besök på ”Heinikkens” bryggeri. Nästa dag var det dags för ett besök på blomsterauktionen i Alsmeer för att sedan åka vidare till Almere och ”Floriaden”. Floriaden var denna gången inte riktigt vad vi hade förväntat oss, då det mesta gick ut på vårt miljöansvar. På eftermiddagen när vi kom tillbaka till hotellet var det dags för en kvällsvandring i Hilversum innan middagen då vi var mycket trötta efter alla steg vi hade gått under dessa två dagar.

3 maj var det dags att börja hemresan igen. På morgonen gjorde vi ett besök på gårdsmejeriet och osttillverkningen hos ”Alidas Hoeve”. Vi fortsatte vår resa mot ”Vallen” som var byggd i vattnet. Den var ca 3 mil lång. Folket som bor i närheten av denna bor ca 16 meter under vattenytan. En liten lunchpaus blev det också på gränsen mellan Holland och Tyskland. Vi fortsatte mot Tyskland och vårt övernattningshotell i Burg. Burg ligger på en semesterö med mycket turister och inte långt från havet. Där finns också mycket butiker för shopping. 4 maj lämnar vi hotellet i Tyskland för färd mot ”Bordershopen” och därefter mot färjan från Puttgarden till Rödby. Denna resa tar ca 45 minuter. Fortsatt resa genom Danmark till nästa färja från Helsingör till Helsingborg ca 20 minuter. Till slut landade vi på svensk mark igen efter 6 dagars jubileumstur.

Vi var ett mycket trevlig gäng som hade trevligt och som både löste frågor, spelade bingo och köpte lotter på bussen under vår resa. Alla var nöjda med resan och tyckte att Sture och Lena och deras extra chaufför med fru skötte sig mycket bra.. Allt var bra ordnat för oss och vi fick mycket god mat. Sture tog även fram dragspelet i Almere och drog en trruddelutt.

Tack Sture och Lena med chaufför och fru för en mycket trevlig resa samt tack till alla er som följde med på resan så vi kunde genomföra denna.


– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

PILFLÄTNINGSKURS 26 APRIL 2022

Kursledare: Christina Sjöberg.

I kväll har vi haft pilflätningskurs i Ramnaparken! Det blev en kreativ afton med både djup koncentration och många skratt. Stort tack till kursledaren Christina Sjöberg för proffsig vägledning. Tack också till Irene och Agnes i mysiga Kafé Gästis för smarrig go’fika och sist men inte minst – tack alla härliga kursdeltagare! Kursen arrangerades i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan

Bilderna är tagna av Ester Klerfors

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

INKÖPSKVÄLL 25 APRIL 2022 i RÅNGEDALA HANDELSTRÄDGÅRD OCH BLOMSTERAFFÄR

Vi var inbjudna till Therese på inköpskväll i Rångedala Handelsträdgård och hon berättade hur hon bar sig åt när hon odlade alla sina sommarplantor. Tyvärr hade inte plantorna kommit så långt ännu då det varit mycket kallt under april månad. Trots allt var det ganska mycket som redan hade börjat blomma. Tack Therese för att vi fick komma. Det är alltid lika trevligt att lyssna på dig när du delar med dig alla dina kunskaper.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

MEDLEMSMÖTE 20 APRIL , RIBBINGSGÅRDEN. ÅKE WIKSTRÖM (JORDGUBBEN) VAR TILLBAKA OCH FORSATTE DÄR HAN AVSLUTADE VÅRT FÖRRA MÖTE I NOVEMBER

Ett nytt besök av Åke Wikström och en ny föreläsning. Detta var fortsättningen på den tidigare föreläsningen som var i november. Åke repeterade en del eftersom vi hade både gamla och nya åhörare. Att försöka lära sig allt det som Åke kunde angående ekologisk odling var en ren fröjd, men mycket var det. Alla satt helt förundrade över hur mycket han kunde om odling. Tack Åke för en mycket trevlig kväll trots att vi inte vara så många.


– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

MEDLEMSMÖTE 6 APRIL MED PÅSKTEMA OCH FÖRSÄLJNING. GRUSTORPS PLANTSKOLA BERÄTTADE OM SINA ODLINGAR OCH PIA BÖRJESSON BERÄTTADE OM BIODLING.

Grustorps Plantskola var och berättade om sitt sätt att driva plantskola på ett annorlunda sätt. De satte ätbara perenna växter samt nyttoväxter för att främja den biologiska mångfalden. Robin höll ett mycket väl genomtänkt föredrag som var mycket intressant. Vi hade inte tillgång till någon påskkärring denna gången så Pia fick agera påskkärring i sin biodlardräkt. Pia kunde mycket om biodling och var mycket intressant att lyssna på. Medlemmar fick också göra lite påskinköp av blommor, ost , ägg och lite andra varor innan det var dags för kvällens fika med en påsksmörgås. Kvällen avslutades med påsk- och växtlotteri. Tack alla som hjälpte till under kvällen.


– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 

RESA TILL BOTANISKA M.M. GÖTEBORG, ONSDAGEN 23 MARS 2022 MED BTR-RESOR

Vi besökte först Botaniska trädgården i Göteborg där vi tittade på deras lökplanteringar och en rundvandring bakom kulisserna med guiden Johan Bengtsson. Gemensam lunch intog vi på en restaurang i Mölndal. Efter en mycket god lunch tog vi oss slutligen till Trädgårdsföreningen där vi besökte palmhuset och vandrade runt i parken och tittade på egen hand. På vägen hem stannade vi vid Boråstorpet för att genomföra dragningen av lotteriet vi hade sålt under resan. Detta var också sista gången man kunde uppleva det gamla Botaniska och framför allt besöka växthusen. Just nu höll de på att bygga om och skall dessutom flytta lökplanteringar och växthus till en annan plats på området. Tack Sture och Lena för en mycket trevlig resa.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

KURS I YMPNING FÖR EIKE JÜNKE HAR GENOMFÖRTS HOS BORÅS TRÄDGÅRDSSÄLLSKAP/STUDIEFÖRBUNDET VUXENSKOLAN, BORÅS 16 MARS 2022 CA 3 TIMMAR

Ympningskursen gav både teoretisk och praktisk handledning av Eike Jünke. Vi fick prova på att ympa på olika sätt. Eike var en mycket intressant och duktig lärare under kursen. Och tack Inger Rindekrans för att du ställde upp som projektledare och fixade det vi och Eike behövde + kvällens fika. Till slut blev vi 8 kursdeltagare.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

ONSDAGEN 15 MARS 2022 VAR SJOERD VAN DER SHAAR FRÅN SKÅNE HOS OSS OCH BERÄTTADE OM POTATIODLING OCH POTATISSORTER

Att det var så omständigt att ha potatisodling kunde man aldrig drömma om. Det var många år och många moment för att få fram sättpotatis som man sedan skulle sälja till grossister och konsument. Sjoerd var intressant att lyssna på och gav oss mycket goda tips. Dessutom hade han med sig sättpotatis som vi fick köpa. Han delade också ut lite reklammaterial från firman. Tack Sjoerd för en mycket intressant kväll.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 

ONSDAGEN 2 MARS HADE VI EN PYSSELKVÄLL INFÖR VÅRT PÅSKLOTTERI PÅ RIBBINGSGÅRDEN

Vi var 3 medlemmar som kom denna kväll och vi hade mycket trevligt i vår pysselverkstad. Det var knappt vi hann med fika, men när vi kom dit så var det mycket gott fika. Lite vinster fick vi allt ihop till vårt lotteri den 6 april.

Var lite synd att inte fler nappade på att komma, men det kanske blir fler gånger framöver

Ett stort tack till dem som kom och hjälpte till.


– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

ÅRSMÖTE 23 FEBRUARI 2022, RIBBINGSGÅRDENTHERESE FRÅN RÅNGEDALA HANDELSTRÄDGÅRD VAR OCH BERÄTTADE OM SINA ODLINGAR I SIN HANDELSTRÄDGÅRD.

Årsmöte har genomförts och vi fick en ny medlem i styrelsenVi hälsar Kajsa Zander-Persson välkommen till oss. Under kvällen varTherese från Rångedala Handelsträdgård berättade för oss om sin verksamhet och odling. Hon hade med sina egenodlade plantor och vi fick möjlighet att köpa tulpaner på lök som hon själv hade drivit upp.
Tack Therese för ditt innehållsrika föredrag.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

NÅGRA MEDLEMMAR FRÅN BORÅS TRÄDGÅRDSSÄLLSKAP VAR MED BTR-RESOR PÅ EN DAGSESA TILL FALKENBEG 11 FEBRUARI 2022 FÖR ATT ÄTA LUNCH OCH SE FALKENBERGSREVYN .

Det var BTR-Resor (Sture och Lena) som anordnade resan. Denna blev mycket trevlig.
Sture startade från Veddige för att hämta upp oss i Borås för vidare färd mot Bollebygd där vi hämtade upp några personer. Därifrån åkte vi vidare till Skene för upphämtning och till Varberg där vi hämtade några. Slutligen kom vi fram till Falkenberg för att äta lunchbuffé på restaurangen som var i samma byggnad som vårt mål  – Falkenbergsrevyn.
Resan började i Borås kl. 11.00 på dagen och vi var tillbaka strax efter 20.00 på kvällen. En mycket givande dag med en bra resa, god mat och en mycket trevlig nummerrevy tillsammans med ytterligare några föreningar. Kanske detta kommer och bli en ny programpunkt 2023.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –