2022 GENOMFÖRDA AKTIVITETER

EXTRAINSATT!

FÖLJ MED OSS TILL BLOMSTERLANDET 29 NOVEMBER KL.17.00 – 19.00 OCH TILLVERKA DIN EGEN JULKRANS
 ELLER NÅGOT ANNAT JULARRANGEMANG.

Vi är välkomna att komma till Blomsterlandet, Borås och göra vår Julkrans. Hoppas du har möjlighet att följa med dit. Blomsterlandet kommer inte att ta ut någon kursavgift utan vi köper materialet som vi använder av dem. Vi får inte ha med eget material förutom krukor och julljusstakar att göra arrangemang i. De kommer att ge oss fina tips på vad vi kan göra.
Vi kommer också att bli bjudna på glögg och pepparkakor. Kanske finns det lite andra saker som vi också kan inhandla om intresse finns. Vi ses tisdag 29 november. 
Anmäl senast 23 november till Kjell 0706-49 32 70. Mail: imgk44@telia.com .

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 

RESAN TILL FLENSBURG ÄR INSTÄLLD PÅ GRUND AV FÖR FÅ RESENÄRER.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

JULMARKNAD 23 NOVEMBER I RIBBINGSGÅRDEN, BORÅS KL. 18.00

Vi kommer att ha en traditionsenligt Julmarknad även i år. Försäljning av ost, blommor, honung, fårskinn, torkade trattkantareller och eventuellt något mera om andan faller på. Vi äter lite julmat och mår allmänt julgott och givetvis köper vi lite lotter och vinner fina priser.

Kostnad 295 kr / person. Föreningen kan inte sponsra maten denna gången då vi har en liten ekonomi för närvarande. Vi får jobba på inom föreningen och hjälpas åt, så kanske det blir bättre till ett annat år. Om du har möjlighet så betala gärna in avgiften tidigare på BANKGIRO 851-7393  ELLER  SWISH 123 085 1451 så slipper vi handha så mycket pengar på julmarknaden. Tack på förhand och så hoppas vi att våra medlemmar fortsätter komma till våra träffar. Det har varit lite si och så den sista tiden så nu tar vi nya tag och ser fram emot ett bättre deltagande framöver. Vi har svårt att förstå varför det har blivit så mycket mindre folk på våra medlemsmöten den senaste tiden men nu borde väl pandemin i stort sett vara över. Kanske har vi inte tillräckligt intressanta föreläsningar längre. Är det så, måste ni försöka hjälpa oss och föreslå aktiviteter som är bättre och som ni verkligen vill ha på mötena. 

Kom till Ribbingsgården för en trevlig julstund tillsammans.

Denna gången kommer våran busschaufför Sture Johansson att spela lite dragspel i juletider. Kan bli en och annan allsång kanske. Det brukar bli bra när Sture är i farten. 
Missa inte denna träff.

Anmäl till Kjell 0706-49 32 70. Mail: imgk44@telia.com 
senast 17 november så vi hinner beställa vår julmat i tid.

Varmt välkomna!!

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

EXTRAINSATT MED KORT VARSEL!

LENNART LARSSON, DANNIKE FÖRELÄSER OM LÖKVÄXTER OCH HAR FÖRSÄLJNING AV LÖKAR 10 NOVEMBER KL. 17.00 HOS STUDIFÖRBUNDET VUXENSKOLAN, DRUVEFORSVÄGEN 8, BORÅS

Lennart Larsson från Larsson Plantskola, Danske kommer till Studieförbundet Vuxenskolan i Borås och håller en föreläsning om blomsterlökar och delar med sig av sina odlingstips hur man sätter sina lökar. Det kommer också att vara försäljning av många olika lökar under kvällen. Ev, kommer han att ta med en del pioner också. Det kommer att finnas ganska mycket att välja på. 

Föreläsningen startar 17.30.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 

HÖSTRESA SKARABORG 1 DAG 14 OKTOBER 2022

Vi gjorde en tur i Skaraborgstrakten och besökte ett antal olika ställen med spännande och intressanta upplevelser.

Starten på resan gick från Erikslundsplatsen i Borås och vidare mot Ulricehamn mot Falköping. Agneta hade lite guidning under vägen för att det skulle bli lite intressantare på färdvägen till Falköping.

Vi började med att besöka Ållebergs Segelflygmuséum där vi fick en guidad visning. Vi fick bl.a. veta hur det gick till när Alice Babs spelade in filmen Örnungar och sjöng ”Gå upp och pröva dina vingar”. Vi fick också veta att Alice Babs hade flygcertifikat och körde något plan själv. Guiden berättade att Björn och Benny i ABBA träffades här uppe på Ålleberg och bestämde sig för att fortsätta att träffas längre fram. Här intog vi också goda frallor, som Lena hade bakat, och kaffe.
När vi hade druckit vårt kaffe var vi ute och tittade på utsikten från Ålleberg för att efter en
stund fortsätta mot Stenstorp och besök på Gunvor Jodhets Bonadssamlingar där vi också blev guidade och väl mottagna. En mycket fin samling som hade startat med 300 bonader och nu var man nog uppe i mellan 800 och 1000 bonader plus mycket andra fina kvinno-
arbeten. Efter det besöket var det dags för en god lunch på restaurang ”Fyrvaktaren”. Efter lunchen fortsatte vi till fots mot Dahlen-muséet och allt vad detta innehöll med bl.a. AGA-fyrar, AGAspisar och mycket mycket mera. Även här hade vi en guide som berättade för oss om Gustav Dahlen och alla hans bravader i forskningssyfte. Vi fick också se en film angående detta. Nu var det dags mot hemfärd men vi skulle först stanna till på Falbygdens Osteria och besöka deras Julmarknad som alltid startar 10.10 kl. 10.00. Hälften av oss resenärer fick gå och fika medan andra hälften fick följa med guiden ner i Ostkällaren. Och sedan bytta vi plats för att alla skulle kunna både fika, handla och besöka Ostkällaren. Tyvärr var det inte helt lätt att ta sig ner för den långa spiraltrappan som var till källaren så några av oss kunde inte höra guidningen, men vi gick i stället i Osterian och smakade på ost och handlade. Några var lite besvikna för att vi inte fått reda på från början att det var svårt att ta sig ner. Efter detta var det bara att ta raka vägen hem till Borås och Erikslund igen.

Dagsresan var mycket trevlig trots det som hände med Ostkällaren och vi hade sett och lärt mycket även om vi inte såg mer än en kruka med pelargonior utanför Bonadsmuséet i blomväg. Det fanns ju inte så mycket att ägna sig åt i blomväg heller vid denna tidpunkten.

Tack Lena, Sture och Bengt för ert engagemang på våra resor.

   

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

MEDLEMSMÖTE 5 OKTOBER I RIBBINGSGÅRDEN, BORÅS KL.18.30

Frida från Fridas Blomster, Brämhults Gård var och gjorde en föreläsning angående ”Slow Flowers”. Frida fick oss verkligen att tänka till rejält när det gäller att odla blommor. Frida hade mycket nytänk när det gäller odling och berättade bl.a. för oss hur man importerade blommor till Sverige. Många levererades från länder utanför EU och dessa packades sedan om i bl. a. Holland för vidare leverans ut mot EU och Sverige. Dessa blommor som kom till Holland hade inte samma restriktioner som vi har inom EU utan de fortsätter med att spruta gifter och arbeta på sådant sätt som inte är godkänt för oss i EU. Frida berättade också att perennerna är på frammarsch. Dessa kan kan också använda som ”Slow Flowers” och då slipper man lägga ner så mycket tid på att så och odla sommarplantor. Bra tips.

Frida driver sin snittblomsodling I Brämhult och har vissa aktivitetsdagar där uppe.
Hon har bl.a. gör mycket dekorationer och buketter inför bröllop. Hon har självplock av blommor i sina odlingar , barnens trädgård och försöker att lära oss att ta vara på de blommor i buketter som finns för tillfället under säsongen. Begreppet ”Slow Flowers” handlar om hållbarhet, biologisk mångfald och hur vi kan förändra vårt eget samhälle genom att odla själva. Detta var en mycket tänkvärd föreläsning och vi fick till oss lite
AHA-upplevelser, tror jag.

Tack Frida för ett mycket bra och intressant föredrag.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

DAHLIAS BY LINN I LJUNG

Några av oss i Trädgårdssällskapet vad i Od hos Dahlias by Linn och tittade på hennes
fantastiska dahlior. En sådan kul idé, men så mycket jobb med alla dessa olika sorter.
Alla som har varit där lovordar Linnéas dahliaodlingar. Vackert planterat och vackra dahlior som vi kommer att återkomma och titta på till nästa år. Kanske i någon grupp från Borås Trädgårdssällskap. Vi får se vad det blir av detta.

Tack Linnéa för det vackra vi fick se.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –     

BORÅS TRÄDGÅRDSSÄLLSKAPS 110-ÅRSJUBILEUM
10 SEPTEMBER I RIBBINGSGÅRDEN, BORÅS

110-årsjubiléet blev en mycket trevlig tillställning 10 september då vi samlades för att äta en god jubileumsmiddag och en mycket trevlig underhållning av Pelle Larsson (Sounders) som sjöng, spelade och berättade historier för oss. Pelle höll även igång oss med allsång och på köpet så kom Sture, BTR-resor och spelade, sjöng och drog berättelser ur sanna livet som han brukar säga ihop med Pelle. Med de två på scenen så blev det både bus och ordning och reda. Vi hade också försäljning av lotterier och alla verkade trivas under kvällen. På en del av oss började det rycka lite i benen till den goa musiken så det blev tom lite dans under kvällen.

Tack alla som hjälpte till att göra det trevligt för oss denna kvällen och den kommer vi sent att glömma.

Stort tack till Pelle, Sture och Lena för er insats.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

ESTER KLERFORS OCH ”MIN MORMORSTRÄDGÅRD” 7 SEPTEMBER PÅ RIBBINGSGÅRDEN, BORÅS

Ester var hos oss den 7 september och föreläste om ”Min mormorsträdgård” som hon kallar sin egen trädgård i Aplared. Ester berättade om sina växter och visade mycket bilder från sina odlingar och rabatter. Ester har en mycket fin trädgård så passa på att åka dit och titta när hon har sin trädgård öppen under sommaren. Det finns inte mycket som fattas i denna fantastiska trädgård. Sitta och titta på dessa bilder var en ren njutning.

Tack Ester för att du kom och höll föreläsningen. Vi kommer nog att höra av oss igen så passa på att ta mera bilder och nya bilder så vi kan få se både nytt och gammalt nästa gång.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

MALERIDAGEN I VÄNGA KVARN LÖRDAG 3 SEPTEMBER 2022 

Borås Trädgårdssällskap medverkade på ”Maleridagen i Vänga” 3 september .
Det började med att Inge och Obell körde fram potatis till stärkelsefabriken sedan fortsatte marknaden. Vi sålde plantor, blommor från Rångedala Handelsträdgård, för barnen fanns det fiskdamm, åka häst o vagn och tipspromenad och lotteri på skänkta växter från medlemmarna.. Det kom ganska mycket folk men de var bara intresserade av att köpa grönsaker så blev inte någon lyckad dag för vår del. Fanns inget intresse för hästskjuts, tipspromenad och mycket litet intresse för fiskdamm. De försäljarna som vi hade skaffat sålde inte heller mycket förutom de som sålde Hawtornsprodukter. Hönsen och kaninerna hade ganska många barn hos sig som väl var. Tyvärr ingen lyckad dag för vår del.
Detta skulle ha varit ett samarbete med Vänga Hembygdsförening och Borås Trädgårdssällskap enligt Edor men det var ingen lyckad combo och Edor som hade jobbat så mycket för detta var inte helt nöjd och inte vi heller i Borås Trädgårdssällskap..

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

TYVÄRR BLEV FÖRELÄSNINGARNA UNDER HÖSTEN KRING UTOMHUSBELYSNING INSTÄLLDA PÅ GRUND AV FÖR DÅLIGT ANMÄLDA

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

BESÖKSTRÄDGÅRD 1 JULI 2022 HOS INKA HORSTMAN OCH JOAKIM ISRAELSSON

Då var det dag för sista trädgårdsbesöket för säsongen och vi åkte till Dalsjöfors till Inka och Joakim. En mycket trevlig trädgård med mycket olika odlingar. Där fanns grönsaker, bär, kryddor, perenner, växthus och mycket mera. Vi traskade runt i trädgården och njöt av allt det fina.

Beskrivning av trädgården på 1500 kvm. Vi har hållit på att omvandla trädgården sedan 2010. En stor gräsmatta har blivit en trädgård med olika rum som kan upplevas med alla sinnen och där det också finns mycket att smaka på, både bär, frukt och grönsaker. Det finns en örtspiral som ger olika örter rätt växtplats. I ett Viktorianskt växthus finns bl.a. olika sorters tomater, gurka, paprika, aubergine, melon och malaberspenat. Planteringarna i perennarabatterna är inspirerade av cottage garden stilen och innehåller främst typiska torparväxter så att det passar husets stil och tidsålder, en trävilla från 20-talet. Det finns också en rosrabatt, en berså av bambu, en snittblomsrabatt och en liten damm.

Tack Inka och Joakim för att vi fick komma och besöka er.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

KURS – ÖRTODLING FOKUS HUDVÅRD VID TVÅ TILLFÄLLEN 20 JUNI OCH 10 OKTOBER

Susane Hultin har haft en föreläsning/kurs i örtodling fokus hudvård. Vi var några stycken som nappade på denna kursen. Föreläsningen var mycket intressant och vi fick ett kompendium med både texter om färska kryddor och recept hur vi skall kunna använda våra kryddor från trädgården. Dag två provade vi på att göra lite olika krämer och salvor för att vi skulle få känna och se hur detta gick till. Det var många olika tillbehör som behövdes..

Tack Susanne för att du hållit kursen åt Borås Trädgårdssällskap.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

BESÖKSTRÄDGÅRD HOS KAJSA O KARL-AXEL ZANDER PERSON
11 JUNI

Borås Trädgårdssällskap har varit hos Kajsa och kikat på deras trädgård mitt ibland villorna på Norrmalm. En mycket annorlunda och spännande trädgård anlagd på en vanlig gräsmatta. Där kunde man hitta mycket roligt. Bl.a. odling i ett bilgarage under huset. Detta var ett nytt sätt att odla på och man hade byggt upp odlingsbäddar av kartong, ris och något strömedel. Det verkade som växterna trivdes mycket bra i de här bäddarna. Det växter i alla fall som bara den. Kajsa sålde även lite plantor, kaffe, honung och glass. Ett mycket trevligt besök.

Tack Kajsa och Karl Axel för att vi fick komma och se denna odling.

Beskriving: Vår köksträdgård på Hornsgatan anlades hösten 2021 direkt på gräsmattan utanför hyreshuset där vi bor. Vi har fått lov av värden att använda gräsmattan på framsidan till odling och ser fram emot att låta bäddarna växa fram och så småningom i vår och sommar ge skörd. Säsongen 2022 blir ren period av lärande och testande, ambitionen är att skapa en köksträdgård som kan ge oss mycket mat, platseffektivt, på en yta som kanske inte från början sågs som mer än en trist gräsmatta i mängden. Vi vill liksom åt känslan av att bo i villa med trädgård att odla i, fast vi bor i hyresrätt. Vår plan är att vara noggranna med hur vi använder resurserna, tillämpa täckodling, vattna så lite som möjligt och att inte använda några gifter. Vi har egna bin i anslutning till odlingen och vill att de ska ha det bra.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

BESÖKSTRÄDGÅRD HOS ANNA-KARIN SCHÖN 11 JUNI

Ytterligare ett besök hos Anna-Karin samma dag som hos Kajsa. Detta var en mycket vacker trädgård. Lite backigt och ojämnt där man kunde gå och strosa runt. Anna-Karin hade mycket fina växter och mycket bra idéer hur man anlägger en trädgård. Det fanns mycket perenner, buskar, träd och rosor att titta på. Jag fattar inte hur man orkar ha sådan ordning i sin trädgård, men gudomligt vackert var det.

Beskrivning: Min trädgård har ingen speciell stil, är varken gammal eller ny men har förändrats mycket de senaste åren. Här finns ett eget byggt växthus av gamla fönster, köksträdgård och pergola. Vatten i form av en liten ”bäck” och ett litet vattenblänk med näckros och iris. Rabatterna är blandade med många hostor, rhododendron, rosenbuskar, rosentorn m.m.

Tack Anna-Karin för att vi fick besöka din gudomliga trädgård.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

BESÖKSTRÄDGÅRD HOS MARIA HAGIWARA 7 JUNI

Ytterligare en besöksträdgård att besöka. Denna gången i Hökeren hos Maria. Maria
hade ett annat upplägg på sin trädgård. Hon hade blandat mycket buskar, träd och perenner på framsidan och ena gaveln på huset. På baksidan fanns odlingsbäddar där hon odlade både blommor och grönsaken. Hon hade ett vackert land med sparris där man kunde njuta av sparrisens gröna fina kvistar när de vuxit upp ut jorden. Marian hade också fiskodling och inomhusodling för grönsaker i källaren. En idé som jag inte heller hade sett sedan tidigare. Mycket spännande med alla dessa olika trädgårdar som vi får möjlighet att besöka.

Tack Maria för att vi fick komma och titta på allt vackert.

Beskrivning: En platt villaträdgård på 1000 m2. Buskar, träd och rabatter finns för nöjes skull och tanken är ett lugnt uttryck med många gröna nyanser. Marktäckare är en stor favorit, inte minst för att hålla ogräset borta. Här finns även köksträdgård, växthus och en akvaponisk anläggning för självhushållets skull. Välkomna!

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

INSPIRATIONSKVÄLL FÖR EN GRUPP MEDLEMMAR 1 JUNI HOS INGER NILSSON OCH TAGE ANDERSSON

Inger och Tage bor vid Kristineberg-Göta och jag kunde aldrig drömma om att det fanns så mycket fina hus och trädgårdar där uppe i backarna. De hade en mycket vacker och speciell trädgård med mycket olika typer av växter, terasse, fikahörn och en bassäng. Det tog en bra stund att titta över allt. Tack Inger och Tage för att vi fick komma och få lite inspiration.

KURS – ÖRTODLING FOKUS KRYDDBLANDNINGAR VID TVÅ TILLFÄLLEN 31 MAJ OCH 22 AUGUSTI

Susanne Hultin var vår kursledare hos Vuxenskolan i Borås. Vi fick lära oss mycket om örter. Susanne hade ett stort kunnande och var mycket duktig på att hålla kursen. Vi fick vet hur man bör plantera sina örter och hur man kan ta tillvara dem i matlagningen och till mycket annat. Denna kursen kommer att fortsätta i augusti då vi skall lära oss mera om att ta hand om kryddväxterna. Vid fortsättningen fick vi prova på att använda de färska örterna för att göra kryddor av dem. Vi var några stycken som tog lite av varje och blandade ihop. Det var så mycket örter som vi kunde få tag på. Torkat och blandat med salt så blev det en jättegod krydda när det blev färdigt.

Tack Susanne för ditt stora engagemang. Susanne bjöd oss också på fika som kom från naturren och det var lite spännande.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

BESÖKSTRÄDGÅRD 31 MAJ KL. 14.00-18.00

hos Britt-Marie o Sven-Åke Johansson, Spireavägen 1, Fristad.

Beskrivning: Trädgården hade två etage p.g.a. berg. Den var lummig, doftande och hade något som blommar från mars till oktober, mest vanliga perenner. De hade en liten ”engelsk rabatt” anlagd 2017 efter en resa i engelska trädgårdar. Blommorna går i blått, vitt och rosa. En liten ”fransk slänt” anlagd 2010 går i blått rött och vitt. En ny entrérabatt innehöll doftpioner, rosor, grekvädd, blå geranium, vit rhododendron, lavendel m.m. Den doftande azaléahörna lyste upp! På baksidan hade de ”gröna rummet” där gröna barrväxter samt rhododendron som ramade in träterrassen och en liten damm. Bakom rhododendronen fanns rosengömman med honungsrosen Helena bl.a. Ena kortsidan består av berg och i en spricka har de planterat en doftande Kosterazaléa. På andra sidan har de bevarat naturen, som de kallar för gläntan,. Där finns bl.a. två vildaplar.

Tack Britt-Marie och Sven-Åke för den trevliga vandringen i er trädgård.


– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

INKÖPSKVÄLL HOS FRISTADS BLOMSTERAFFÄR, FRISTAD 24 MAJ KL. 18.00

Vi var inbjudna till Fristads Blomsteraffär för att både titta på alla vackra sommarblommor och även handla det vi behövde till rabatterat pris. Susanne i affären tog att med oss på en rundvandring och bjöd oss på fika. Vi träffades i Blomsteraffären kl. 18.00. Tyvärr var vi inte så många denna gången som var där.

Tack Susanne för att tog emot oss trots att vi inte blev så många.


– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

VÅRMARKNAD I SAMARBETE MED BRÄMHULTS GÅRD
SÖNDAGEN 22 MAJ KL. 11.00 – 15.00.

En trevlig dag på Brämhults Gård med försäljning av växter och lite andra varor. Borås Trädgårdssällskap hade även tipspromenad för både barn och vuxna, fiskdam och lotteri. Det var inte så mycket folk som kom och besökte oss denna dagen då det var mycket som tydligen korsade vårt evenemang. Det fanns höns att titta på från Knallebygdens rasförening och Kaniner från Kaninsällskapet. De som sålde under dagen var Grustorps Plantskola, Fitline, Fridas Blomster, Honung från Tämta, CC’s Havtorns Delikatesser, Rångedala Handelsträdgård, Jenny Ingmars med gjutna smycken, Pia Börjesson berättar om biodling.

Tack Jörgen för att vi fick vara hos dig och tack alla som ställde upp för Brämhults Gård och Borås Trädgårdssällskap


– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

INKÖPSRESA ÖSTERGÖTLAND 1 DAG SÖNDAGEN 15 MAJ 2022

Första stoppet var vid Alvastra klosterruin där vi intog vårt förmiddagsfika som Sture och Lena bjöd på. En rundtur på Omberg och vidare färd till Botanicus och Lennart Fredriksson för inköp av växter. Efter lunchen på Mjölby Golfklubbs Restaurang gick färden vidare till Olga Cederbergs vackra trädgård. Dit kan man åka vid olika tillfällen då hon har en blommande trädgård under hela säsongen.

Tack Olga och Lennart för att fick komma och besöka er.

Bottanicus och Olga Cederbergs trädgård


– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

KURS – STICKLINGSFÖRÖKNING VID 2 TILLFÄLLEN.
FÖRSTA GÅNGEN 11 MAJ 2022 KL. 17.30, STUDIEFÖRBUNDET VUXENSKOLAN, BORÅS

Första sticklingsförökningskursen har gått av stapeln och vi fick lära oss att ta sticklingar från grenarna och plantera dem. Edor Josefsson lärde oss tekniken hur man gör så får vi se om vi kommer att lyckas när vi försöker själva. Denna kursen var en gång till då vi var inbjudna till Edor och Birgit och titta på deras trädgård och även få sticklingar att experimentera med. Edor är en bra lärare för detta ändamål då han har hållit på med detta under många år.

Tack Edor och Birgit för den trevliga kvällen och det goda fikat.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

RESAN TILL HOLLAND – UPPLEVELSERESA 6 DAGAR. 29 APRIL TILL 4 MAJ 2022

Trädgårdssällskapet har varit på en mycket trevlig Jubileumsresa till Holland.

Vi startade 06.30 på morgonen 29 april för vidare upphämtning och färd mot Holland via Helsingborg-Helsingör genom Danmark mot Rödby och Puttgarden för att senare under dagen övernatta i Tyskland. Vi fick avnjuta en god middag på hotellet efter att ha blivit lite försenade för trafikens skull. Nästa morgon var det upp tidigt och vidare färd mot Holland. På väg mot vårt bokade hotell i Holland stannande vi på vägen för att titta på ”Orchideeen Hoeve”. En stor anläggning med orchidéer, mycket andra växter, fiskar, papegojor, fjärilar och en innergård med olika ljuvliga fåglar bl.a. flamingo och storkar. Där fanns även andra djur att titta på. När vi var klara med detta hus åkte vi vidare mot Flevooland och Hilversum ca 1 timma kvar till vårt hotell.

1 maj var det dags att ge sig ut i Holland. Vi började med ”Keukenhof” under förmiddagen för att senare på eftermiddagen ta en tur på Amsterdams kanaler. Innan vi vände hemåt gjorde vi ett besök på ”Heinikkens” bryggeri. Nästa dag var det dags för ett besök på blomsterauktionen i Alsmeer för att sedan åka vidare till Almere och ”Floriaden”. Floriaden var denna gången inte riktigt vad vi hade förväntat oss, då det mesta gick ut på vårt miljöansvar. På eftermiddagen när vi kom tillbaka till hotellet var det dags för en kvällsvandring i Hilversum innan middagen då vi var mycket trötta efter alla steg vi hade gått under dessa två dagar.

3 maj var det dags att börja hemresan igen. På morgonen gjorde vi ett besök på gårdsmejeriet och osttillverkningen hos ”Alidas Hoeve”. Vi fortsatte vår resa mot ”Vallen” som var byggd i vattnet. Den var ca 3 mil lång. Folket som bor i närheten av denna bor ca 16 meter under vattenytan. En liten lunchpaus blev det också på gränsen mellan Holland och Tyskland. Vi fortsatte mot Tyskland och vårt övernattningshotell i Burg. Burg ligger på en semesterö med mycket turister och inte långt från havet. Där finns också mycket butiker för shopping. 4 maj lämnar vi hotellet i Tyskland för färd mot ”Bordershopen” och därefter mot färjan från Puttgarden till Rödby. Denna resa tar ca 45 minuter. Fortsatt resa genom Danmark till nästa färja från Helsingör till Helsingborg ca 20 minuter. Till slut landade vi på svensk mark igen efter 6 dagars jubileumstur.

Vi var ett mycket trevlig gäng som hade trevligt och som både löste frågor, spelade bingo och köpte lotter på bussen under vår resa. Alla var nöjda med resan och tyckte att Sture och Lena och deras extra chaufför med fru skötte sig mycket bra.. Allt var bra ordnat för oss och vi fick mycket god mat. Sture tog även fram dragspelet i Almere och drog en trruddelutt.

Tack Sture och Lena med chaufför och fru för en mycket trevlig resa samt tack till alla er som följde med på resan så vi kunde genomföra denna.


– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

PILFLÄTNINGSKURS 26 APRIL 2022

Kursledare: Christina Sjöberg.

I kväll har vi haft pilflätningskurs i Ramnaparken! Det blev en kreativ afton med både djup koncentration och många skratt. Stort tack till kursledaren Christina Sjöberg för proffsig vägledning. Tack också till Irene och Agnes i mysiga Kafé Gästis för smarrig go’fika och sist men inte minst – tack alla härliga kursdeltagare! Kursen arrangerades i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan

Tack Christina för att du hjälpte oss med denna kuren.

Bilderna är tagna av Ester Klerfors

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

INKÖPSKVÄLL 25 APRIL 2022 i RÅNGEDALA HANDELSTRÄDGÅRD OCH BLOMSTERAFFÄR

Vi var inbjudna till Therese på inköpskväll i Rångedala Handelsträdgård och hon berättade hur hon bar sig åt när hon odlade alla sina sommarplantor. Tyvärr hade inte plantorna kommit så långt ännu då det varit mycket kallt under april månad. Trots allt var det ganska mycket som redan hade börjat blomma.

Tack Therese för att vi fick komma. Det är alltid lika trevligt att lyssna på dig när du delar med dig alla dina kunskaper.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

MEDLEMSMÖTE 20 APRIL , RIBBINGSGÅRDEN. ÅKE WIKSTRÖM (JORDGUBBEN) VAR TILLBAKA OCH FORSATTE DÄR HAN AVSLUTADE VÅRT FÖRRA MÖTE I NOVEMBER

Ett nytt besök av Åke Wikström och en ny föreläsning. Detta var fortsättningen på den tidigare föreläsningen som var i november. Åke repeterade en del eftersom vi hade både gamla och nya åhörare. Att försöka lära sig allt det som Åke kunde angående ekologisk odling var en ren fröjd, men mycket var det. Alla satt helt förundrade över hur mycket han kunde om odling.

Tack Åke för en mycket trevlig kväll trots att vi inte vara så många.


– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

MEDLEMSMÖTE 6 APRIL MED PÅSKTEMA OCH FÖRSÄLJNING. GRUSTORPS PLANTSKOLA BERÄTTADE OM SINA ODLINGAR OCH PIA BÖRJESSON BERÄTTADE OM BIODLING.

Grustorps Plantskola var och berättade om sitt sätt att driva plantskola på ett annorlunda sätt. De satte ätbara perenna växter samt nyttoväxter för att främja den biologiska mångfalden. Robin höll ett mycket väl genomtänkt föredrag som var mycket intressant. Vi hade inte tillgång till någon påskkärring denna gången så Pia fick agera påskkärring i sin biodlardräkt. Pia kunde mycket om biodling och var mycket intressant att lyssna på. Medlemmar fick också göra lite påskinköp av blommor, ost , ägg och lite andra varor innan det var dags för kvällens fika med en påsksmörgås. Kvällen avslutades med påsk- och växtlotteri.

Ett stort tack till alla som hjälpte till under kvällen.


– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 

RESA TILL BOTANISKA M.M. GÖTEBORG, ONSDAGEN 23 MARS 2022 MED BTR-RESOR

Vi besökte först Botaniska trädgården i Göteborg där vi tittade på deras lökplanteringar och en rundvandring bakom kulisserna med guiden Johan Bengtsson. Gemensam lunch intog vi på en restaurang i Mölndal. Efter en mycket god lunch tog vi oss slutligen till Trädgårdsföreningen där vi besökte palmhuset och vandrade runt i parken och tittade på egen hand. På vägen hem stannade vi vid Boråstorpet för att genomföra dragningen av lotteriet vi hade sålt under resan. Detta var också sista gången man kunde uppleva det gamla Botaniska och framför allt besöka växthusen. Just nu höll de på att bygga om och skall dessutom flytta lökplanteringar och växthus till en annan plats på området.

Tack Sture och Lena för en mycket trevlig resa.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

KURS I YMPNING FÖR EIKE JÜNKE HAR GENOMFÖRTS HOS BORÅS TRÄDGÅRDSSÄLLSKAP/STUDIEFÖRBUNDET VUXENSKOLAN, BORÅS 16 MARS 2022 CA 3 TIMMAR

Ympningskursen gav både teoretisk och praktisk handledning av Eike Jünke. Vi fick prova på att ympa på olika sätt. Eike var en mycket intressant och duktig lärare under kursen.

Tack Inger Rindekrans för att du ställde upp som projektledare och fixade det vi och Eike behövde + kvällens fika. Ett stort tack till Eike och hans stora kunnande. Till slut blev vi 8 kursdeltagare.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

ONSDAGEN 15 MARS 2022 VAR SJOERD VAN DER SHAAR FRÅN SKÅNE HOS OSS OCH BERÄTTADE OM POTATIODLING OCH POTATISSORTER

Att det var så omständigt att ha potatisodling kunde man aldrig drömma om. Det var många år och många moment för att få fram sättpotatis som man sedan skulle sälja till grossister och konsument. Sjoerd var intressant att lyssna på och gav oss mycket goda tips. Dessutom hade han med sig sättpotatis som vi fick köpa. Han delade också ut lite reklammaterial från firman.

Tack Sjoerd för en mycket intressant kväll.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 

ONSDAGEN 2 MARS HADE VI EN PYSSELKVÄLL INFÖR VÅRT PÅSKLOTTERI PÅ RIBBINGSGÅRDEN

Vi var 3 medlemmar som kom denna kväll och vi hade mycket trevligt i vår pysselverkstad. Det var knappt vi hann med fika, men när vi kom dit så var det mycket gott fika. Lite vinster fick vi allt ihop till vårt lotteri den 6 april.

Var lite synd att inte fler nappade på att komma, men det kanske blir fler gånger framöver

Ett stort tack till de som kom och hjälpte till.


– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

ÅRSMÖTE 23 FEBRUARI 2022, RIBBINGSGÅRDENTHERESE FRÅN RÅNGEDALA HANDELSTRÄDGÅRD VAR OCH BERÄTTADE OM SINA ODLINGAR I SIN HANDELSTRÄDGÅRD.

Årsmöte har genomförts och vi fick en ny medlem i styrelsenVi hälsar Kajsa Zander-Persson välkommen till oss. Under kvällen varTherese från Rångedala Handelsträdgård berättade för oss om sin verksamhet och odling. Hon hade med sina egenodlade plantor och vi fick möjlighet att köpa tulpaner på lök som hon själv hade drivit upp.

Tack Therese för ditt innehållsrika föredrag.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

NÅGRA MEDLEMMAR FRÅN BORÅS TRÄDGÅRDSSÄLLSKAP VAR MED BTR-RESOR PÅ EN DAGSESA TILL FALKENBEG 11 FEBRUARI 2022 FÖR ATT ÄTA LUNCH OCH SE FALKENBERGSREVYN .

Det var BTR-Resor (Sture och Lena) som anordnade resan. Denna blev mycket trevlig.
Sture startade från Veddige för att hämta upp oss i Borås för vidare färd mot Bollebygd där vi hämtade upp några personer. Därifrån åkte vi vidare till Skene för upphämtning och till Varberg där vi hämtade några. Slutligen kom vi fram till Falkenberg för att äta lunchbuffé på restaurangen som var i samma byggnad som vårt mål  – Falkenbergsrevyn.
Resan började i Borås kl. 11.00 på dagen och vi var tillbaka strax efter 20.00 på kvällen. En mycket givande dag med en bra resa, god mat och en mycket trevlig nummerrevy tillsammans med ytterligare några föreningar. Kanske detta kommer och bli en ny programpunkt 2023.

Tack till Sture och Lena som fixade detta och att vi fick åka med.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –