2022 GENOMFÖRDA AKTIVITETER

INKÖPSRESA ÖSTERGÖTLAND 1 DAG SÖNDAGEN 15 MAJ 2022

Vi åker först till Alvastra klosterruin där vi bjuder på förmiddagsfika samt ser oss omkring. När vi fikat tar vi en tur kring vackra Omberg med bussen. Därefter besöker vi Botanicus i Skänninge som är en stor odlare av perenner med en fin visningsträdgård. Växterna han säljer är mycket prisvärda. OBS! Endast kontant betalning. När vi är klara är det dags förr lunch som vi äter på Mjölby golfklubb. Vi fortsätter sedan till Olga Cederbergs fantastiska trädgård utanför Mjölby, där vi får njuta vårblommor på en mycket speciell anläggning ca 8000 m2. Denna trädgård har tagit drygt 20 år att bygga upp. Eftermiddagsfikat intar vi hos Olga innan vi vänder hemåt. Missa inte denna chansen att få se och vandra i Olgas vackra trädgård.

Avresa söndag 15 maj 2022. Påstigning: Lahalls Bil, Kinna kl. 07.45, Erikslundsplatsen, Borås kl. 08.00

Anmälan kan göras direkt till BTR Resor (btr@telia.com eller 070-593 72 76, 0320-135 59) eller Bengt Andersson (242369@gmail.com eller 070-894 23 69.
Ange namn, adress, tel.nr. samt e-post vid anmälan.

Bottanicus och Olga Cederbergs trädgård


– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

KURS – STICKLINGSFÖRÖKNING VID 2 TILLFÄLLEN.
FÖRSTA GÅNGEN 11 MAJ 2022 KL. 17.30, STUDIEFÖRBUNDET VUXENSKOLAN, BORÅS (OBS ÄNDRAD DAG)

Har du gått och funderat hur sticklingsförökning går till så har du möjlighet att gå denna kursen för att få se och lära dig hur man tar sticklingsmaterial och hur det skall hanteras. Enligt Edor Josefsson är sticklingsförökning inte svårt. Edor som är mångårig medlem i Borås Trädgårdssällskap har tagit och drivit upp otaliga sticklingar genom åren. Första gången är vi i Studieförbundet Vuxenskolans lokal, Spetsen i Borås. Vid andra träffen ses vi i Edors Trädgård i Frufällan och där får vi se hur man kan sätta sticklingar direkt i jorden och hur de ska skötas – inte minst hur sticklingarna kan bli efter ett antal år. Vi får möjlighet att köpa krukor, vermeculit, perlit och jord etc. Sticklingar som görs under kvällen kommer att lottas ut bland deltagarna på kursen. Inga förkunskaper behövs.
Kursavgift: 695 kr (medlem 595 kr).
Senaste anmälan 4 maj till Studieförbundet Vuxenskolan, Borås.

Telefon 0771-502020. Minst 6 deltagare, max 25 deltagare.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

RESA TILL HOLLAND – UPPLEVELSERESA 6 DAGAR. AVRESA 29 APRIL 2022

Temat för resan är blommor i mängder och vi besöker ett flertal olika ställen. Vi kommer också att åka utmed kusten och få uppleva det speciella landskapet med vallar och fördämningar. Vi besöker Amsterdam med bl. a. kanaltur och besök på Heinekens upplevelsecentrum. Vi kommer att åka till Hilversum där vi bor i 3 nätter . Detta blir bas för våra utflykter. Övernattning utmed resvägen på ner- och hemresa.

År 2022 är Floriaden i Holland och denna återkommer endast vart 10:de år, Så passa på att se hela denna uppbyggda anläggning.
Detaljerat program se hemsidan www.btrresor.se

Avresa 29 april 2022 kl 06:30 från Borås, Kinna 07:10. Påstigning: Borås, Kinna, Varberg, Falkenberg, Halmstad, Mellby Center, Helsingborg. Andra påstigningsplatser efter särskild överenskommelse, anpassat till deltagarna.

Anmälan kan göras direkt till BTR Resor (btr@telia.com eller 070-593 72 76, 0320-135 59) eller Bengt Andersson (242369@gmail.com eller 070-894 23 69.
Ange namn, adress, tel.nr. samt e-post vid anmälan.


– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

PILFLÄTNINGSKURS 26 APRIL 2022

Kursledare: Christina Sjöberg.

I kväll har vi haft pilflätningskurs i Ramnaparken! Det blev en kreativ afton med både djup koncentration och många skratt. Stort tack till kursledaren Christina Sjöberg för proffsig vägledning. Tack också till Irene och Agnes i mysiga Kafé Gästis för smarrig go’fika och sist men inte minst – tack alla härliga kursdeltagare! Kursen arrangerades i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan

Bilderna är tagna av Ester Klerfors

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

INKÖPSKVÄLL 25 APRIL 2022 i RÅNGEDALA HANDELSTRÄDGÅRD OCH BLOMSTERAFFÄR

Vi är inbjudna att titta och handla alla fina växter som Therese, Rångedala Handelsträdgård och Blomsteraffär har på gång. Vi träffas i Rångedala kl. 18.00. Ingen anmälan.

Vi var inbjudna till Therese på inköpskväll i Rångedala Handelsträdgård och hon berättade hur hon bar sig åt när hon odlade alla sina sommarplantor. Tyvärr hade inte plantorna kommit så långt ännu då det varit mycket kallt under april månad. Trots allt var det ganska mycket som redan hade börjat blomma. Tack Therese för att vi fick komma. Det är alltid lika trevligt att lyssna på dig när du delar med dig alla dina kunskaper.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

MEDLEMSMÖTE 20 APRIL , RIBBINGSGÅRDEN. ÅKE WIKSTRÖM (JORDGUBBEN) VAR TILLBAKA OCH FORSATTE DÄR HAN AVSLUTADE VÅRT FÖRRA MÖTE I NOVEMBER

Ett nytt besök av Åke Wikström och en ny föreläsning. Detta var fortsättningen på den tidigare föreläsningen som var i november. Åke repeterade en del eftersom vi hade både gamla och nya åhörare. Att försöka lära sig allt det som Åke kunde angående ekologisk odling var en ren fröjd, men mycket var det. Alla satt helt förundrade över hur mycket han kunde om odling. Tack Åke för en mycket trevlig kväll trots att vi inte vara så många.


– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

MEDLEMSMÖTE 6 APRIL MED PÅSKTEMA OCH FÖRSÄLJNING. GRUSTORPS PLANTSKOLA BERÄTTADE OM SINA ODLINGAR OCH PIA BÖRJESSON BERÄTTADE OM BIODLING.

Grustorps Plantskola var och berättade om sitt sätt att driva plantskola på ett annorlunda sätt. De satte ätbara perenna växter samt nyttoväxter för att främja den biologiska mångfalden. Robin höll ett mycket väl genomtänkt föredrag som var mycket intressant. Vi hade inte tillgång till någon påskkärring denna gången så Pia fick agera påskkärring i sin biodlardräkt. Pia kunde mycket om biodling och var mycket intressant att lyssna på. Medlemmar fick också göra lite påskinköp av blommor, ost , ägg och lite andra varor innan det var dags för kvällens fika med en påsksmörgås. Kvällen avslutades med påsk- och växtlotteri. Tack alla som hjälpte till under kvällen.


– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 

RESA TILL BOTANISKA M.M. GÖTEBORG, ONSDAGEN 23 MARS 2022 MED BTR-RESOR

Vi besökte först Botaniska trädgården i Göteborg där vi tittade på deras lökplanteringar och en rundvandring bakom kulisserna med guiden Johan Bengtsson. Gemensam lunch intog vi på en restaurang i Mölndal. Efter en mycket god lunch tog vi oss slutligen till Trädgårdsföreningen där vi besökte palmhuset och vandrade runt i parken och tittade på egen hand. På vägen hem stannade vi vid Boråstorpet för att genomföra dragningen av lotteriet vi hade sålt under resan. Detta var också sista gången man kunde uppleva det gamla Botaniska och framför allt besöka växthusen. Just nu höll de på att bygga om och skall dessutom flytta lökplanteringar och växthus till en annan plats på området. Tack Sture och Lena för en mycket trevlig resa.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

KURS I YMPNING FÖR EIKE JÜNKE HAR GENOMFÖRTS HOS BORÅS TRÄDGÅRDSSÄLLSKAP/STUDIEFÖRBUNDET VUXENSKOLAN, BORÅS 16 MARS 2022 CA 3 TIMMAR

Ympningskursen gav både teoretisk och praktisk handledning av Eike Jünke. Vi fick prova på att ympa på olika sätt. Eike var en mycket intressant och duktig lärare under kursen. Och tack Inger Rindekrans för att du ställde upp som projektledare och fixade det vi och Eike behövde + kvällens fika. Till slut blev vi 8 kursdeltagare.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

ONSDAGEN 15 MARS 2022 VAR SJOERD VAN DER SHAAR FRÅN SKÅNE HOS OSS OCH BERÄTTADE OM POTATIODLING OCH POTATISSORTER

Att det var så omständigt att ha potatisodling kunde man aldrig drömma om. Det var många år och många moment för att få fram sättpotatis som man sedan skulle sälja till grossister och konsument. Sjoerd var intressant att lyssna på och gav oss mycket goda tips. Dessutom hade han med sig sättpotatis som vi fick köpa. Han delade också ut lite reklammaterial från firman. Tack Sjoerd för en mycket intressant kväll.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 

ONSDAGEN 2 MARS HADE VI EN PYSSELKVÄLL INFÖR VÅRT PÅSKLOTTERI PÅ RIBBINGSGÅRDEN

Vi var 3 medlemmar som kom denna kväll och vi hade mycket trevligt i vår pysselverkstad. Det var knappt vi hann med fika, men när vi kom dit så var det mycket gott fika. Lite vinster fick vi allt ihop till vårt lotteri den 6 april.

Var lite synd att inte fler nappade på att komma, men det kanske blir fler gånger framöver

Ett stort tack till dem som kom och hjälpte till.


– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

ÅRSMÖTE 23 FEBRUARI 2022, RIBBINGSGÅRDENTHERESE FRÅN RÅNGEDALA HANDELSTRÄDGÅRD VAR OCH BERÄTTADE OM SINA ODLINGAR I SIN HANDELSTRÄDGÅRD.

Årsmöte har genomförts och vi fick en ny medlem i styrelsenVi hälsar Kajsa Zander-Persson välkommen till oss. Under kvällen varTherese från Rångedala Handelsträdgård berättade för oss om sin verksamhet och odling. Hon hade med sina egenodlade plantor och vi fick möjlighet att köpa tulpaner på lök som hon själv hade drivit upp.
Tack Therese för ditt innehållsrika föredrag.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

NÅGRA MEDLEMMAR FRÅN BORÅS TRÄDGÅRDSSÄLLSKAP VAR MED BTR-RESOR PÅ EN DAGSESA TILL FALKENBEG 11 FEBRUARI 2022 FÖR ATT ÄTA LUNCH OCH SE FALKENBERGSREVYN .

Det var BTR-Resor (Sture och Lena) som anordnade resan. Denna blev mycket trevlig.
Sture startade från Veddige för att hämta upp oss i Borås för vidare färd mot Bollebygd där vi hämtade upp några personer. Därifrån åkte vi vidare till Skene för upphämtning och till Varberg där vi hämtade några. Slutligen kom vi fram till Falkenberg för att äta lunchbuffé på restaurangen som var i samma byggnad som vårt mål  – Falkenbergsrevyn.
Resan började i Borås kl. 11.00 på dagen och vi var tillbaka strax efter 20.00 på kvällen. En mycket givande dag med en bra resa, god mat och en mycket trevlig nummerrevy tillsammans med ytterligare några föreningar. Kanske detta kommer och bli en ny programpunkt 2023.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –